Кшиштоф Фірлюс — контрабас (Польща)

Загальна інформація

Кшиштоф Фірлюс  робить подвійну кар’єру як виконавець на віолі да гамбі та контрабасист, виступаючи на обох інструментах як соліст, а також у камерних ансамблях та оркестрах. Він навчався гри на альті да гамба у професора Вітторіо Гілмі в Університеті Моцартеум у Зальцбурзі та у Марка Каудла в Академії музики в Катовіце. Співпрацював із симфонічним оркестром Національного польського радіо в Катовіце. Він також працював із Сілезьким квартетом, Le Poème Harmonique, BachAkademie Stuttgart, Capella Cracoviensis, Leila Schayegh, Aline Zylberajch, Marek Toporowski, Martyna Pastuszka або Marcin Świątkiewicz.

Фірлюс отримав стипендію для творців культури Міністра культури та національної спадщини, грант стипендіальної програми «Młoda Polska» (Молода Польща), отримав призові місця на міжнародних та національних конкурсах (Андернах, Брно, Вроцлав, Жори, Познань, Лодзь, Домброва Гурнича). Його обширна дискографія включає, серед іншого, перший компакт-диск Gamba Sonatas для альта да гамби, відмінно оцінений міжнародними критиками, який він записав разом зі своєю дружиною Анною Фірлюс і який був номінований на премію «Fryderyk 2019», CF Abel – Сонати з колекції Мальцана, що містить записи світової прем’єри сонат К. Ф. Абеля, виявлені в бібліотеці Познанського університету (номінована на Міжнародну нагороду класичної музики та нагороду „Фридерик 2020”, Музика французьких майстрів – Музика Варшавського замку з Orkiestra Historyczna (сольна партія в концерті для віоли да гамба Le Phénix Мішеля Коретта), Телеманн – Соло та тріо з Extempore Ensemble, Тансман – від Тріо до Октет (з Сілезьким квартетом), прогресивне бароко з оркестром Ніколи Колодзейчика (нагорода «Fryderyk 2016»), « Музика в Дрездені за часів Августа ІІ Сильного» (з Мартиною Пастушкою та Марціном Свёнткевичем) та литовські бірбини та музика XVII століття Польщі та Литви (з Мареком Топоровським та Ensemble Reversio).

Нині Кшиштоф Фірлюс веде клас альта да гамба в Академії музики в Катовіце та клас контрабаса в Академії музики в Кракові.

Поділитись