“Епілог” музичної тетралогії: Комонько, Пірієв, Христенко, Бервецький

13.08.2018
Опис

«ПРЕМ’ЄРА – ВЕЧІР КОНЦЕРТІВ МИРОСЛАВА СКОРИКА»

19 вересня, 19:00

Львівська обласна філармонія

Концертний зал імені Станіслава Людкевича

 

19 вересня, в рамках грандіозного міжнародного проекту «Рік Музики Мирослава Скорика», Національна концертна агенція «UKR Artists» презентує мистецьку подію «Прем’єра – Вечір Концертів Мирослава Скорика».

В цей вечір шанувальники творчості Маестро Скорика поринуть в унікальну атмосферу, створену органічним міксом класики, джазу і, навіть, фольку. Розмаїття солістів та інструментів, новий погляд на відому музику легендарного композитора та презентація абсолютно нового твору – ось три кити, на яких побудовано програму заходу.

На головній філармонійній сцені Галичини відбудеться львівська прем’єра Десятого скрипкового концерту у виконанні знаменитого скрипаля Марка Комонька. Йому, як першому виконавцю, композитор й присвятив свій новий твір. Другий соліст – американський піаніст українського походження Станіслав Христенко, лауреат численних престижних конкурсів, зокрема, славнозвісного Конкурсу імені королеви Єлизавети в Брюсселі, запрошений виконати Третій фортепіанний концерт Мирослава Скорика. Символічно, що цей яскравий твір композитор написав саме під час свого перебування у США.

Відомий український віолончеліст Олександр Пірієв виконає в цей вечір Другий віолончельний концерт. Музикант відомий як яскравий пропагандист сучасної української музики і є одним з найкращих інтерпретаторів творчості Мирослава Скорика. Другий віолончельний концерт особливий тим, що його композитор написав через 33 роки після створення свого першого віолончельного концерту, відобразивши свої переживання щодо трагічних подій сучасної України.

Завершальним акордом вечора стане славнозвісний «Карпатський концерт»,  який є своєрідним символом неофольклорного стилю ХХ сторіччя в історії Музики, і містить, навіть, елементи джазових гармоній. Таке поєднання музичних стилів створює оригінальну цілісність та концептуальність звучання. За словами самого Маестро, «Карпатський концерт» побудований на інтонації карпатських мелодій, але при цьому він не має прямого цитування, а створений з застосуванням більш ефектних та сучасних засобів виразності. Закономірно, що цей твір посів гідне місце серед перлин академічної музики ХХ ст.

Програма концерту прозвучить у виконанні Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії під орудою Юрія Бервецького. Творча манера цього диригента вирізняється особливою емоційністю та романтичністю, тонким відчуттям нюансів музичного матеріалу. Участь талановитого диригента у сузір’ї молодих талантів – солістів продемонструє  новий погляд на шедеври Маестро Мирослава Скорика.

 

ВИКОНАВЦІ:

  • Станіслав Христенко – фортепіано (Україна – США)
  • Марко Комонько – скрипка (Львів)
  • Олександр Пірієв – віолончель (Київ)
  • Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії
  • Юрій Бервецький – диригент (Львів)

ПРОГРАМА КОНЦЕРТУ:

Мирослав Скорик:

  • «Карпатський Концерт» для симфонічного оркестру (1972)
  • Концерт № 2 для віолончелі з оркестром (2016)
  • Концерт № 3 для фортепіано з оркестром (1995)
  • Концерт № 10 для скрипки з оркестром (прем’єра, 2018)

 

 

Поділитись


Популярне

22.01.2024 Концерти

VIII Різдвяний благодійний фестиваль коляди та духовної пісні відкрив ансамбль «Високий Замок»

У неділю, 21 січня у храмі Різдва Пресвятої Богородиці Академічний інструме...

05.11.2023 Анонси

Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львівської філармонії вирушив у гастрольне турне Нідер...

Традиційно наприкінці року Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львів...

07.11.2023 Концерти

До 45-річчя творчої діяльності Мар’яна Шуневича

За високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток та п...