Бартош Жураковський – диригент (Польща)

Загальна інформація

Бартош Жураковський належить до видатних диригентів своєї епохи. Він закінчив Музичну академію ім. Фредерика Шопена в Варшаві за спеціальністю диригування, музичну педагогіку в Музичній академії ім. Гражини і Кейстута Бацевичів в Лодзі, а також менеджмент в Варшавському університеті факультету управління та Роттердамської школи менеджменту університету Еразмус і Гданського фонду навчання менеджерів, 2011 року він отримав ступінь Master Busisness of Administration (MBA).

Розпочавши з 50-го ювілейного мистецького сезону, 2001 року, він працює в рідній філармонії спочатку на посаді асистента диригента, потім ІІ диригент і менеджер Опольської філармонії. З 2011 до 2015 року – І диригент Опольської філармонії. Він народився в м. Ополе і в цьому місті з раннього дитинства увійшов у світ музики – найперше через атмосферу сімейного будинку, де сильні музичні традиції, а потім на шляху навчання в Державній музичній школі I і II ступеня ім. Фридерика Шопена по класу фортепіано. У середній школі він зацікавився професією диригента і ці дві галузі поступово стали його пристрастю.

Вищу освіту він розпочав в Музичній академії в Лодзі, де диригентські секрети він пізнавав під керівництвом видатного майстра батути і педагога Казімєжа Вєнцка, а потім навчався на диригента в Музичній академії у Варшаві. Крім того, контакти з найвидатнішими польськими майстрами батути – Єжи Семковим, Станіславом Скровачевським і Єжи Максимюком вплинули на його особистість диригента.

Бартош Жураковський брав участь в диригентських майстер-класах – місцевих і міжнародних – в тому числі  Марка Трача і Курта Масура. Він є лауреатом Міжнародного диригентського конкурсу ім. Вітольда Лютославського.

2013 рік став переломним для Бартоша в кар’єрі диригента, сприяли цьому схвальні відгуки диску, виданому Divine Art Records, з двома скрипковими концертами мальтійського композитора Карла Фіоріні, подані в британській, португальській, новозеландській, французькій і американській пресі. Це призвело до численних запрошень до міжнародних концертних залів: в травні 2014 року диригент був запрошений до Королівського оркестру симфонічної шотландської опери, яка під його батутом виконала Реквієм Верді під час ювілейного концерту 30-ліття City Glasgow Chorus. 2015 року Бартош Жураковський знову керує Королівським оркестром, цього разу в Missa Solemnis Людвіга ван Бетховена. У березні 2015 року він розпочав також співпрацю з Львівською оперою, де він керував прем’єрною оперою «Аїда» Дж. Верді. Він виступав в престижному концертному залі Сан-Паулу (Бразилія), а також в Мексиці і в Перу в рамках великого проекту популяризації польської музики під час Polish Music Days. Крім регулярних концертів в Південній Америці, диригент гастролює також в Італії, Німеччині, Україні, Росії, Шотландії, Чехії, Китаю.

Основномими зацікавленнями митця крмі симфонічної музики є ораторійна та оперна музика. Він виступав з такими відомими співаками: Гуендолін Брадлі (США), Джоніта Латтімор (США), Ребекка Афонвей-Джонс (Уельс), Пол Keогон (Шотландія), Ануш Говгануісян (Вірменія), Калуді Калудов (Болгарія), Марина Андрєєва (Росія), Малгожата Валевська, Божена Гарасимович, Івона Хосса, Софія Кілянович, Вєслав Охман, Пьотр Лемпа, Ізабела Клосінська, а також Анджей Доббер і Ева Подлес.

Він співпрацював також з найвидатнішими солістами та особистостями: Катя Данчовська, Ніл Ларрабі (США), Інгольф Вундер (Австрія), Алекс Володін (Росія), Євгеній Михайлов (Росія), Юджин Інджич (США), Альона Баєва (Росія), Пьотр Палечни, Шимон Tрпчевський (Македонія), Шломо Мінц (Ізраїль), Джеремі Фіндлі (Канада), Марян Собула, Сергій Каспров (Росія), Пьотр Плавнер, Мартін Касік (Чехія), Борис Кралевич (Чорногорія), Массімо Mерселлі (Італія), Томаш Томашевський, Адам Водніцький, Войцех Кіляр, Кшиштоф Пендерецький, Кшиштоф Зануссі, Лако Адамик, Анджей Зарицький. Диригент не відмовляється від участі в концертах з артистами польської естради: Гжегож Турнау, Едита Геперт або Кшиштоф Гердзін.

У жовтні 2010 року диригент керував ІІІ симфонією Густава Малера за участю Еви Подлес, хорів і симфонічного оркестру Опольської філармонії, за котру він отримав схвальні відгуки.

2007 року він створив Опольський філармонічний хор, диригентом і художнім керівником якого був до кінця 2015 року. Він також співпрацював з Фондом Пьотра Клера, ведучого щорічних фортепіанних концертів. У грудні 2015 року в Краківській опері керував прем’єрою опери  «Страшний двір» Станіслава Монюшка у зв’язку з відзначенням 250-річчя Громадського театру в Польщі, режисер Лако Адамик. Він є засновником і президентом мистецького фонду, який підтримує молоді таланти, організовує великі музичні події, а також музичним засновником і художнім керівником Міжнародного музичного фестивалю «BelleVoci», який відбуватиметься щороку на дольношльонських і опольських землях. 2016 року фестиваль «BelleVoci» був номінований до нагороди Дольношльонського ключа успіху в категорії культурна ініціатива. Диригент від початку своєї кар’єри поєднує в собі два світи: бізнесу і мистецтва.

Починаючи з 39-го мистецького сезону 2016/17 він є І диригентом симфонічного оркестру Судетської філармонії в Валбжиху.

Поділитись