Міхаель Новак, тенор

Загальна інформація

Міхаель Новак почав свій шлях співака у якості соліста знаменитого Віденського хору хлопчиків, де і здобув свою першу вокальну освіту. Навчання вокалу він продовжив у класі професора Геральда Трабезірґера в Брюкнер-консерваторії в Лінці, яку він закінчив з відзнакою. Наступним кроком були пісенно-ораторійні студії у Віденській вищій музичній школі в класі відомого камерзенґера Курта Еквілуца. Невдовзі Міхаель Новак стає фіналістом Міжнародного конкурсу вокалістів ім. В.А. Моцарта, а також отримує першу премію на Міжнародному конкурсі в Бодензее. Він продовжує свою кар‘єру в складі трупи Баденського державного театру в Карлсруе і Нижньосаксонському державному театрі в Ганновері. З цими колективами його пов‘язуватиме довголітня співпраця.

Міхаель Новак активно гастролює. Його запрошують театри Франкфурта, Касселя, Кобленца, Дрездена, Брегенца і Штутгарта на партії в різних операх, серед яких хотілося б виділити «Ідоменей» та «Фігаро» Моцарта, «Троянці» Берліоза, «Трістан та Ізольда» Вагнера. Оперний репертуар співака включає партії й в інших творах вже перелічених композиторів, а також в операх Монтеверді, Россіні, Доніцетті, Пуччіні, Штрауса.

Особливу роль у репертуарі Міхаеля Новака займають пісні та ораторії. Бах, Гендель, Моцарт, Гайдн, Шуберт, Шуман, Шьонберґ, Дворжак, Брукнер, Бетховен, Верді, Гонеґґер, Малер, Мартін, Ліст – це далеко не весь перелік композиторів, з творами яких співак виступав у таких відомих концертних залах, як мюнхенські Геркулес-зал і Ґастайґ, віденський Дім музики і цюріхський Тоннхаллє, на сценах Опери Кельна і Старої Опери у Франкфурті та багатьох інших.

Міхаель Новак є постійним учасником численних міжнародних фестивалів, серед яких Фестиваль Брукнера в Лінці, Міжнародний фестиваль Генделя у Халлє, Віденський фестивальний тиждень, Дунайський фестивальний тиждень, Каринтське літо, Фестиваль барокової музики у Брессаноні, Міжнародні фестивалі в Ля-Коруньї та Единбурзі.

Міхаель Новак співпрацював з такими відомими диригентами, як Вольфґанґ Ґонненвейн, Хельмут Ріллінгґ, Барон Єнох фон Ґуттенберґ, Фабіо Луізі Бернард Клее, Руссель Девіс, Манфред Гонек. Серед цього вражаючого списку слід виокремити спільну роботу з Петером Шраєром у «Страстях за Іоанном» Баха у Хельсінкі.

З 2002 року Міхаель Новак провадить педагогічну діяльність у Верхньоавстрійському музичному професійному закладі. З 2011 він є засновником і президентом об‘єднання “NowaCanto“.

Співпраця Міхаеля Новака з Нюрнберзьким Концертним хором Співочого об‘єднання вчителів триває з 2015 року, коли він виконав партію тенора в ораторії Гайдна «Створення світу» у нюрнберзькій церкві Св. Людвіка. 2017 року в цій же церкві відбулося представлення «Страстей за Іоанном» Баха у виді театралізованої містерії, де Міхаель Новак виконав партію Іоанна. 2018 рік ознаменувався спільною роботою над драматичною ораторією «Ілля» Фелікса Мендельсона, що завершилася аншлаговим концертом, який пройшов з великим успіхом і мав гучний резонанс.

Поділитись