Богдан Швед, диригент (Україна-Швейцарія)

Загальна інформація

 

Народився 1973 року у Львові. Музичну освіту здобував у Львові, як флейтист і піаніст, а також артист уславлених хорів. З відзнакою закінчив Львівську музичну академію за фахом оперно-симфонічного диригування у класі професора Миколи Колесси. Вдосконалював диригентську майстерність у Моцартеумі (Зальцбург), в класі Деніса Рассела-Девіса; у Ляйпцігу, в класі Крістіана Клуттіга (диплом з відзнакою), а також був активним учасником численних майстер-курсів під керівництвом таких майстрів, як Жолт Нодь, Петер Етвьош, Сір Колін Девіс, Юрій Сімонов, Сільвен Камбрелен.

Перший досвід діяльності в оперній сфері здобув як диригент Львівської опери («Шукачі перлів» і «Таємний шлюб»), а пізніше також як концертмайстер Південнонімецької Камерної Опери (м. Ульм); як керівник оперного проекту студентів Моцартеуму в Словенії («Аптекар»); як концертмайстер і асистент Майнтеатру (Maintheater) міста Вюрцбург, а також як суфлер театру у Базелі та Франкфурті.

Богдан Швед був гостьовим диригентом Ensemble Recherche Freiburg (Ганновер), Ново Место (Словенія), JanacekPhilharmonie в Остраві (Чехія), 2004 року – у театрі м. Герліц, у Молодіжній філармонії Тюрингії з нагоди Ваймарського фестивалю культури а також в Оперному театрі м. Челябинськ (Сибір).

Брав участь у Фестивалі Давньої Музики у Львові (2005, 2006, 2012); у фестивалі «Віртуози» (Львів, 2011).

У травні 2009 був другим диригентом Деніса Рассела-Девіса у постановці Джорджа Крама «StarChild» у співпраці з Мюнхенською філармонією.p

2009 року Б. Швед перейняв керівництво RegioChor Binningen/Basel, а 2012 року Amadeus Chors Bern і A cappella Chor Zürich, з яким щороку відбувається шість-вісім концертів в межах краю та за кордоном.

Від 2005 р. Б. Швед був асистентом Кирила Петренка у постановках опер П. Чайковського «Мазепа», «Євгеній Онєгін», «Пікова Дама» у Ліонській Національній Опері, а також асистував Кирилу Карабицю та Кацуші Оно («Соловей» І. Стравінського, «Ніс» Д. Шостаковича) в рамках фестивалю Екс-ан-Прованс 2010 і 2011 (Ліонська Національна Опера). У 2011 році Богдан Швед був керівником хору Міського театру м. Берн, а 2012 – корепетитором у Віденському Театрі у постановках опер «Іоланта» П. Чайковського і «Франческа да Ріміні» С. Рахманінова (під керівництвом Кирила Петренка і Василя Синайського).

У вересні 2012 р. Б. Швед диригував двома концертами в рамках міжнародного фестивалю класичної музики Chamber Music Session: «Німецький реквієм» Й. Брамса і програма із Національним ансамблем солістів «Київська камерата» і такими інструменталістами як Максиміліан Ферраті, П`єр-Ів Арто та Андрій Пушкарьов.

В жовтні 2014 року Богдан Швед з успіхом дебютував із Symphonie Libergique у якості диригента Філармонії Констанц із музичним кабаретистом та піаністом Гансом Лібергом (Центр культури та Конгресів, м. Люцерн).

2015-2016 – диригент-асистент у постановці «Леді Макбет» Д. Шостаковича.

Влітку 2015 та травні-червні 2016 Б. Швед – керівник хору Ліонської Національної Опери в постановках Петера Селларса на фестивалі Екс-ан-Прованс («Іоланта» П. Чайковського і «Персефона» І. Стравінського). З 2016 р. живе і працює в Швейцарії як запрошуваний диригент у опері так і в кантатно-ораторіальному жанрі, також займається реалізацією власних проєктів.

 

Поділитись