Василь Заціха – скрипка (Україна – Швейцарія)

Загальна інформація

 

Український скрипаль Василь Заціха розпочав музичну освіту у віці 5 років в Львівській спеціалізованій музичній школі-інтернат ім. С. Крушельницької, де навчався до 17 років в класі викладача Мирослава Сори. В 2008 році він продовжив навчання під керівництвом професора Ігоря Пилатюка в Львівській національній музичній академії ім. М. Лисенка. З 2015 року, отримавши стипендію, він навчається в престижній Міжнародній музичній академії ім. Ієгуді Менухіна під керівництвом Максима Венгерова та Олега Каськіва, а з 2017 року – в Університеті прикладних наук Калайдос (Швейцарія).

Василя вважають одним з найкращих молодих музикантів, в професійному портфоліо якого перемоги в численних міжнародних конкурсах. Лауреат понад 20 міжнародних конкурсів, зокрема, володар Першої премії «Rahn Musikpreis Competition» (м. Цюріх, Швейцарія, 2018), Другої премії міжнародного конкурсу «Premio Rodolfo Lipizer» (м. Горіція, Італія, 2017), Другої премії конкурсу скрипалів «Murten Classics» (м. Муртен, Швейцарія, 2016), володар Головної премії 2-го Міжнародного конкурсу скрипалів ім. Ю.І. Янкелевича (2011) та 4-го Міжнародного конкурсу скрипалів ім. М. Лисенка (2012). Він також є переможцем багатьох конкурсів, серед яких Міжнародний музичний конкурс молодих виконавців ім. М. Стріхаржа (2000, 2004, 2005 рр.), Конкурс «Нові імена України» (2001), Міжнародний конкурс скрипалів ім. Я. Коціана (Чехія, 2001), конкурс «Срібний дзвін» (2003, 2004), Всеукраїнський конкурс струнних інструментів (2003, 2006). В 2008 р. він отримав Стипендію Президента на навчання.

Здійснюючи активну концертну діяльність як соліст та учасник симфонічних та камерних оркестрів, Василь був концертмейстером численних колективів, серед яких «Солісти Міжнародної музичної академії ім. Ієгуді Менухіна», Симфонічний оркестр MBS, камерний оркестр «Perpetuum Mobile», камерний оркестр «Академія» та багато інших. В якості соліста він виступав з такими колективами, як камерний оркестр «Трембіта», Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії, Академічний симфонічний оркестр «INSO-Львів», камерний оркестр «Віртуози Львова» та «Солісти Міжнародної музичної академії ім. Ієгуді Менухіна», в найвідоміших концертних залах Європи, а також співпрацював з одними з найвидатніших сучасних музикантів та диригентів, серед яких Петер Фальк, Алексіс Соріано, Юрій Бервецький, Мирослав Скорик, Ігор Пилатюк та Максим Венгеров.

Серед нещодавніх досягнень професійний сольний запис з колективом «Солісти Міжнародної музичної академії ім. Ієгуді Менухіна», численні концерти в Європі та Південній Америці, концерт з Лондонським симфонічним оркестром в цюріхському концертному залі Тонгале під диригуванням Патріка Хана.

Поділитись