Владислава Лученко – скрипка

Загальна інформація

Владислава Лученко народилася у 1988 році в Києві. У  п’ятирічному віці вона розпочала навчання музики спочатку на фортепіано, а згодом на  скрипці, з шести років  – у  Київській Спеціалізованій  Музичній Школі-інтернаті ім. М. В. Лисенка в класі О. А. Булудьяна, пізніше  Я. Г. Рівняк. Ще у шкільні роки досягла значних успіхів, що ознаменувались перемогою на Міжнародному  юнацькому конкурсі скрипалів ім. Я. Косіяна в Чехії у 1998 році, Другою Премією  на  конкурсі Богодара Которовича у  Харкові в 1999 році та званнями лауреата на конкурсах  камерної  музики у Новомосковську (Росія) та Ворзелі (Україна).

В той же час Владислава Лученко вперше дає сольний концерт у Колонному залі ім.  М. Лисенка Київської Національної Філармонії, виступає як солістка з Національним  Симфонічним  Оркестром України та Естрадно-Симфонічним Оркестром, співпрацює з  відомими диригентами В. Сіренком, А. Власенком, В. Здоренком, розпочинає активну  гастрольну діяльність за  кордоном: у Швейцарії, Польщі, Іспанії. Тоді ж Владислава співпрацює з фондом В. Співакова.

У 2006-2012 рр. навчалась у Вищій  Школі Музики та Мистецтв м. Цюріх в класі славетного педагога професора Захара Брона. За час навчання Владислава неодноразово ставала стипендіатом різноманітних  мистецьких фондів та брала участь у міжнародних конкурсах, а саме: Міжнародний  конкурс  ім. А. Постаккіні у м. Фермо (Італія) – Третя (2009 р.) та Друга (2010 р.) премії,  Міжнародний конкурс виконавців на смичкових  інструментах під егідою Фонду Rahn у  Цюріху (Швейцарія) – Перша премія (2010 р.) Цього ж року стала фактичним переможцем   престижного Конкурсу Тібора Варги в Швейцарії, виборовши Другу Премію (перша не  присуджувалася), Приз Глядацьких Симпатій та Приз за краще виконання обов`язкового  твору Б. Бартока.

Під час навчання у Цюріху Владислава Лученко активно концертує у складі камерних ансамблів, виступає як солістка з симфонічними оркестрами. Після здобуття диплома Сольного виконавця у 2012 році Владислава продовжує навчання у Вищій Школі Музики Г. Айслера м. Берлін у класі проф. Стефана Пікара. 2013 року у швейцарському Лугано Владислава виграє приз Ротарі-клубу. З 2014 по 2018 рік Владислава навчається на програмі артистичний диплом для солістів в Капелі Королеви Єлизавети в Бельгії, тут її наставником стає видатний музикант сучасності, скрипаль  та диригент Авгюстен Дюме. Під час перебування у Бельгії Владислава Лученко отримує можливість співпраці з визначними музикантами, такими як Ж. Ж. Канторов, Франк Бралє, Мігель Дасільва та інші.

В цей час Владислава багато концертує як солістка з такими оркестрами як Люцернський симфонічний оркестр, Фестивальний оркестр Вербьє, Оркестр Італійські віртуози, Королівський Валонський камерний оркестр, Королівський Філармонійний оркестр м. Льєж, з яким вона записує свій дебютний компакт-диск. Владислава також здійснює низку записів для Outher records: Твори Е. Лало (2015), Альбом Антологія Є. Ізаї, СD Подвійні концерти Моцарта лайф.

Диск “Прожетто Італьяно” для Claves Records в дуеті з блискучою піаністкою українського походження Христею Гудзій став візитною карткою Владислави та продемонстрував найтонші грані її виконавської майстерності. З 2018 року  Владислава  є концертмейстером Оркестру Біль/Золотурн в Швейцарії.

У творчому доробку виконавиці наразі є численні виступи з оркестрами, участь у міжнародних фестивалях камерної музики, турне в Китаї, Індії, Пуерто-Ріко тощо.

Владислава грає на скрипці Франческо Гобетті 1710 року.

Текст Святослава Лученка

Поділитись