Даля Стасевська, диригент

Загальна інформація

Даля Стасевська –  фінська диригентка, головна запрошена диригентка BBC Symphony Orchestra  і головна диригентка Lahti Symphony Orchestra. Народилась у Києві, Українська РСР, через кілька років після її народження, родина переїхала до Таллінна, а пізніше до Фінляндії. Її родина рік прожила в Гельсінкі, а потім переїхала до Тампере на південному заході Фінляндії. У юності Стасевська грала на скрипці. Вона  навчалася по класу скрипки та альта в Академії Сібеліуса в Гельсінкі. 

У свої 20 років вона знову зацікавилася диригуванням і заклала свою скрипку, щоб фінансувати диригентську освіту. Стасевська вивчала диригування в Королівській шведській музичній академії, де серед її вчителів був Йорма Панула, та в Академії Сібеліуса, де її вчителем був Лейф Сегерстам. У 2012 році вона отримала диплом Академії Сібеліуса.

З 2010 по 2015 рік Стасевська була художнім керівником фестивалю Kamarikesä. З 2014 по 2016 рік Стасевська була асистентом диригента Пааво Ярві в Паризькому оркестрі. У 2015 році Стасевська вперше стала запрошеним диригентом Лахтського симфонічного оркестру (Sinfonia Lahti). 10 грудня 2018 року вона диригувала Королівським Стокгольмським філармонічним оркестром на церемонії вручення Нобелівської премії 2018 року та стала другою жінкою-диригентом, яка диригувала оркестром на церемонії вручення премії.

У 2018 році Стасевська дебютувала як гостьовий диригент у Великобританії з оркестром Opera North. У травні 2018 року Стасевська вперше диригувала симфонічним оркестром BBC (BBC SO) на студійному концерті Maida Vale. На підставі цієї появи в січні 2019 року BBC SO оголосила про призначення Стасевської своїм наступним головним запрошеним диригентом із липня 2019 року. Вона дебютувала на публіці з BBC SO на The Proms у липні 2019 року. Вона диригувала Last Night of The Proms у вересні 2020 року, дотримуючись умов соціального дистанціювання та без аудиторії після пандемії COVID-19, стала другою жінкою-диригентом, яка диригувала Last Night.

У травні 2020 року Sinfonia Lahti оголосила про призначення Стасевської своїм наступним головним диригентом  сезону 2021–2022 років із початковим контрактом на три сезони, що зробило її першою жінкою-диригентом, яка була призначена головним диригентом Симфонічного оркестру Лахті. Це призначення є її першою посадою головного диригента.

 

Поділитись