Дмитро Радзецький – гітарист та композитор

Загальна інформація

Український гітарист та композитор. Народився у м. Дніпрі.

У 2008 році закінчив Дніпропетровську консерваторію ім. М.Глінки (класична гітара – клас Ю. Радзецького, композиція – клас В. Мартинюк). У 2011 році – Київський Національний Університет культури і мистецтв (класична гітара – клас А. Остапенка). Дипломант Міжнародного конкурсу виконавців на класичній гітарі (Київ, 2005 р.), Гран-Прі Всеукраїнського конкурсу виконавців на народних інструментах в номінації класична гітара (Кіровоград, 2006 р.), Лауреат Міждержавного конкурсу молодих композиторів ім. Л.Ревуцького (Чернігів, 2008 р.).

Учасник проєкту експериментальної музики “Supremus”, рок-колективу “SЮR Band”, електронно-акустичного гітарного дуету “Big Second”. Засновник, керівник і диригент єдиного в країні “Українського Імпровізаційного Оркестру”, який працює в жанрах сучасної академічної музики, авангарду, вільної імпровізації та фрі-джазу.

Дмитром Радзецьким, у творчому тандемі з братом бас-гітаристом Сергієм,  були створені та успішно проведені наступні  проєкти:

– звукотворчі перформанси: «Гітарні галюцинації» (Дніпро, 2010; Київ, 2011; Харків, 2012; Львів/Кропивницький, 2015), «Шуможивопис» (Дніпро/Київ, 2010)

– хеппенінги “Малевич у космосі” (Дніпро, 2009), “Dadaism” (Дніпро, 2010), «Ground Music I» і «Ground Music II» (Київ, 2014)

– Міжнародний фестиваль сучасної та імпровізаційної музики “Free Fest” (Київ, 2013, 2014, 2015, 2018)

– За підтримки агентства нової музики “Ухо” був проведений триденний фестиваль присвячений 150-річчю з дня народження французького композитора Еріка Саті, в рамках якого відбулося перше виконання в Україні твору Саті «Vexation» тривалістю 24 години (Київ, PLIVKA, 2016)

– Програма «Avant Floyd» – авторські фантазії на музику “Pink Floyd” у складі з музикантами “Океан Ельзи” Мілошем Єлічем і Денисом Глініним (Київ, 2015)

– «Hommage a Miles Davis», концерт присвячений 90-річчю від дня народження джазового трубача і композитора Майлза Девіса (Київ, 2016)

– аудіо-візуальний проект в Київському Планетарії «Shakespeare in Space» до дня народження Вільяма Шекспіра

– У 2013 вийшов дебютний альбом проекту “Supremus” під назвою “Artifacts” створений за мотивами повісті братів Стругацьких “Пікнік на узбіччі”.

В різні роки Дмитро зі своїми проектами приймав участь у фестивалях Гогольфест, Джаз Коктебель, Німі Ночі, Порто Франко, ZixZixZone, Monofest, 16+, Донкульт, Книжковий Арсенал. В рамках музичного проекту “RADZ” було успішно проведено три європейських тури (2016, 2017, 2019 рр.).

З 2017 з композитором Максимом Коломійцем співзасновник арт-простору творчої майстерні “KORA” на базі Національного центру Олександра Довженка в діяльність якої входять просвітницькі заходи та концерти сучасної академічної, джаз, рок і електронної музики.

Виступав з концертами і приймав участь у фестивалях академічної, експериментальної, джаз і рок-музики у багатьох містах України, Польші, Німеччини, США, Ізраїлю, Чехії, Словаччини, Нідерландів.

Твори Дмитра Радзецького звучали на міжнародних фестивалях, конкурсах і концертах в різних містах України та Європи. Автор камерних, оркестрових, електро-акустичних, рок композицій, музики до короткометражних стрічок, радіо і телепрограм, аранжувань для оркестру народних інструментів. Як сольний виконавець на класичній гітарі в своїх концертах виконує авторську музику, а також твори сучасних академічних композиторів, як українських, так і світових.

Автор і розробник унікальних 8-ми та 10-ти струнних MIDI Радз-гітар, які поєднує в собі класичну гітару, електро-гітару, бас-гітару і синтезатор. В різних проектах співпрацював з такими видатними музикантами як: Тоні Левін, Пет Мастелотто, Маркус Ройтер («KING CRIMSON»), Філ Мінтон, Фред Лонберг-Хольм, Ед Менн і Денні Уоллі (Frank Zappa Band), Ден МакКафферті («Nazareth»), Джон Лоутон («Uriah Heep»), Грем Боннет («Alkatrazz»), «Bang on a can All-Stars».

Дискографія:

2011 – “SЮR Band” (EP)

2013 – Supremus “Artifacts”

2014 – “Big Second” (feat. Tony Levin, Pat Mastelotto, etc.)

2014 – Dmytro Radzetskyi, Yuriy Yaremchuk, Rafal Mazur, Ilia Belorukov, Mieczysław Górka “Corpuscular-Wave Trializm”

2016 – Supremus “Avant Floyd”

2017 – The Radzetskyi Jacob Quartet “Tardigrada” (EP)

2017 – Big Second “Live in New York City” (EP)

2017 – Dmytro Radzetskyi “Radzetskyi Plays Radzetskyi”

2018 – “trio.rar” (EP)

2018 – trio.rar “Live in Kyiv” (EP)

2019 – Radz “Live In Europe”

2019 – Dmytro Radzetskyi “Radz: Solstice”

 

Поділитись