Клайв Ґрінсміт – віолончель (Велика Британія)

Загальна інформація

Клайв Грінсміт має яскраву та успішну кар’єру соліста, камерного музиканта і викладача. В період 1999-2013 р. він був учасником всесвітньо відомого Струнного квартету Токіо, виступаючи з понад 100 концертами щороку на найпрестижніших сценах світу, включаючи Карнегі-холл в Нью-Йорку, Сіднейський оперний театр, Саут-Бенк в Лондоні, Театр Шатлє в Парижі, Берлінську філармонію, Мюзікферайн у Відні та Санторі-холл в Токіо.

Його професійний досвід включає співпрацю з такими всесвітньо визнаними музикантами, як Андраш Шифф, Пінхас Цукерман, Леон Флейшер, Лінн Харрелл, Дмитро Сітковецький, Алісія де Ларроча та Емануель Акс.

Клайв Грінсміт є учасником найвідоміших фестивалів, що проводяться у всьому світі. В Північній Америці він брав участь в Музичному фестивалі Аспена, Музичному фестивалі Мальборо, Літньому музичному фестивалі La Jolla, Фестивалі камерної музики Санта Фе та Фестивалі Равінія. Він також виступав на міжнародних фестивалях, серед яких Зальцбурзький фестиваль в Австрії, Единбурзький міжнародний фестиваль в Шотландії, Тихоокеанський музичний фестиваль в Японії та Гонконгський фестиваль мистецтв.

В якості соліста Клайв Грінсміт виступав з багатьма відомими оркестрами, зокрема, Лондонським симфонічним оркестром, Королівським філармонійним оркестром, Сеульським філармонійним оркестром та Національним симфонічним оркестром італійського радіо (м. Рим).

За свою 25-річну кар’єру Клайв Грінсміт створив вражаючу дискографію, що включає, зокрема, такі визначні твори, як «Повний цикл струнних квартетів» Л.В.Бетховена з Токійським струнним квартетом (лейбл Harmonia Mundi), «Пруські» квартети» В.А. Моцарта з Токійським струнним квартетом та «Сонати для Віолончелі» Й. Брамса з Борисом Берманом (лейбл Biddulph Recordings) та «Тріо для кларнета, віолончелі і фортепіано»Л.В. Бетховена та Й.Брамса з Джоном Нейкаматсу та Джоном Манассе (лейбл Harmonia Mundi). Записані ним разом з Токійським струнним квартетом «Струнні квінтети» Ф.Шуберта, були названі «Видатним» записом за версією незалежного британського журналу «International Record Review».

Світову увагу Клайв Грінсміт привернув до себе у віці 20 років під час участі в серії телевізійних майстер-класів видатного віолончеліста 20 століття Пола Тортельєра, що транслювались каналом Бі-Бі-Сі. Клайв Грінсміт навчався в Королівському північному коледжі музики в Англії під керівництвом американського віолончеліста Дональда МакКолла, де він отримав престижну стипендію ім. Юлія Ісерліса. Завдяки отриманій стипендії від Королівського товариства мистецтв він зміг продовжити навчання в Кельнській вищій школі музики в класі віолончеліста Бориса Пергаменщикова.

В 1987 році відбувся його дебютний виступ у супроводі Лондонського симфонічного оркестру, далі були перемоги на міжнародних конкурсах – Перша премія на конкурсі камерної музики Серджіо Лоренці (м. Тріест, Італія) та Перша премія  на конкурсі дуетів (м. Кальтаніссетта, Італія). Важливою віхою в творчому шляху Клайва Грінсміта стала перемога в першому конкурсі «Premio Stradivari», що відбувся в м. Кремона (Італія) в 1991 році, після чого розпочалась його інтенсивна концертна діяльність як з сольними концертами, так і в якості соліста у супроводі оркестрів по всій Європі.

Відданий викладацькій справі та розвитку молодих музикантів Клайв має довготривалу і визначну кар’єру викладача. Окрім 15-річної участі в складі Токійського струнного квартету в Єльському Університеті, він обіймав посаду викладача в Школі Ієгуді Менухіна та Королівському північному музичному коледжі в Англії, Музичній консерваторії Сан-Франциско, Мангеттенській музичній школі та Нью-Йоркському університеті. В 2014 році його було призначено на посаду співдиректора відділу камерної музики та професора по класу віолончелі в Школі виконавських мистецтв Колберн в місті Лос-Анджелес. Студенти Клайва Грінсміта займають провідні позиції в оркестрах у всьому світі та є переможцями низки міжнародних конкурсів. В 2015 році він входив до складу журі Конкурсу камерної музики ім. Карла Нільсена в Копенгагені. Клайв Грінсіт є одним із засновників «Монтроуз Тріо» разом з піаністом Джоном Кімура Паркером та скрипалем Мартіном Бівером.

Поділитись