Ніколя Шалван, диригент

Загальна інформація

«Виняткове відчуття оркестрового балансу», «елегантно точний», «вишуканий колорист» – ось лише деякі з яскравих термінів, які використовуються для опису творчого методу Ніколя Шалвана. Він плекає три грані ролі диригента: оперна, симфонічна та камерна музика.

Від опери до симфонії

Ніколя Шалван розпочав свою кар’єру в Лозаннській опері, де його надихнув Армін Джордан, який заохотив його замінити гобой на диригентську паличку. Там він виконав широкий спектр репертуарів – «Орфей і Еврідіка» Глюка, «Вероніка» Месседжера, «Паризьке життя» Оффенбаха, «Ніоба» Паскаля Дюсапена, «Райген» Філіпа Босманса та «Трубадур» Верді, а також «Кармен», «Мадам Баттерфляй» і «Троянці» тощо. «В опері саме диригент вдихає життя в драму, він об’єднує різні елементи оркестру, щоб створити ідеальну гармонію», – захопливо розповідає він. Невдовзі Шалван розпочав активну діяльність у світі симфонії, виступаючи як запрошений диригент з Національним оркестром Ліона та Страсбурзьким філармонічним оркестром, а також з оркестрами в Інсбруку та Женеві. У 2009 році він був призначений музичним керівником Orchestre National des Pays de Savoie, який незабаром отримав міжнародне визнання завдяки Маестро.

Еклектичний і вимогливий диригент

Великий шанувальник віденських майстрів (Моцарта, Гайдна, Бетховена, Шуберта та Брамса), Шалван прагне відтворити стиль їхнього фразування та робить особливий акцент на оркестровому балансі. Його улюблений репертуар, однак, простягається набагато далі. Йому подобається тонкість і прозорість французької музики, а також її колорит і сміливі гармонії. Проте його відданість великим творам класичного репертуару не завадила йому вести своїх музикантів на менш відомі території – це призвело до того, що Orchestre National des Pays de Savoie записує більш рідкісні твори Рейнальдо Хана та Поля Ле Флема. Сучасна музика також є предметом особливого інтересу для Шалвана.

Проживати кожен крок разом з оркестром

Твердо вірячи в багату цінність і безмежний потенціал камерного оркестру як ансамблю, Ніколя Шалван керує Orchestre National des Pays de Savoie в широкому діапазоні репертуару, від бароко до сучасної музики, у програмах, які були однаково тепло прийняті публікою та критиками. Не лише артист і диригент, а ще й менеджер. Як пояснює сам Шалван: «Роль диригента є важкою, але захоплюючою, що вимагає чудових навичок міжособистісного спілкування та доброї обізнаності. Я люблю проживати кожен крок разом з оркестром, щоб разом ми могли оживляти концерти, сповнені моментів справжнього чарівництва». Окрім задіяності в цілому концертному сезоні з Orchestre National des Pays de Savoie, Шалван також диригував сюїтою «Пер Гюнт» в Опері Ліможа у травні 2017 року.

 Ключові дати:

• 1969: Народився в Мозелі, Франція.

• 1991: Отримує першу премію за гобой у Ліонській консерваторії.

• 1994-2002: Соліст-гобоїст Національного оркестру Ліона та Люксембурзького філармонічного оркестру. Виступає з оркестром Philharmonique de Radio France та симфонічним оркестром Штутгартського радіо.

• 2001: Знайомство з диригентом Арміном Джорданом. Диригує оперу «Lucio Silla» В.А. Моцарта в Лозанні.

• 2002–2017: Керує оркестром Philharmonique de Radio France, Orchester Philharmonique du Luxembourg, Orchester National de Lyon, оркестром Національного театру Сан-Карло в Лісабоні та низкою оперних постановок, зокрема «Мадам Баттерфляй» (Пуччіні), «Орфей» і «Еврідіка» (Глюк), «Паризьке життя» (Оффенбах), «Кармен» (Бізе), «Ніс» (Шостакович), «Кар`єра марнотрата» (Стравінський), «Євгеній Онєгін» (Чайковський), «Травіата» (Верді) і «Троянці» (Берліоз) та ін. в оперних театрах Женеви, Лозанни, Цюріха тощо.

• 2009: Призначений музичним керівником Orchestre National des Pays de Savoie.

• 2011 – теперішній час: Запис рідкісних та невиданих творів, таких як «Sophie Arnould» Г. Пєрне (лейбл «Timpani»), «Aucassin et Nicolette» Поля ле Флема (лейбл «Timpani»), «Un jour au concert avec les bidochons» (Fluide Glacial) тощо.

Поділитись