Янко Юрій – диригент

Загальна інформація

Янко Юрій Володимирович народився 16 жовтня 1961 року в с-щі Манченки, Харківської області. У 1985 році закінчив диригентський факультет Харківського університету мистецтв ім. І.П. Котляревського, потім – у 1991 році Київську Національну Музичну академію ім. І.П. Чайковського, факультет оперно-симфонічного диригування.

З 1994р. по 2000 рік працював диригентом молодіжного симфонічного оркестру, керував симфонічним оркестром Харківської спеціальної музичної школи і в 2001 році був запрошений на посаду головного диригента та художнього керівника симфонічного оркестру Харківської філармонії, в якій працює і по цей час, одночасно поєднуючи посаду директора філармонії.

Основною рисою Юрія Янкає невтомна праця, велика любов до всього нового в музиці і талант спілкування з людиною. В репертуарі диригента біля 500 творів класичної та сучасної світової музики.

З його мистецтвом знайомі слухачі не тільки України, а й багатьох країн світу: Німеччини, Голландії, Іспанії, Швейцарії, Франції, Єгипту, Польщі, Америки, Китаю, Мексики.

Видатні музиканти нашого часу (Д. Башкіров, Б.Которович, В.Крайнєв, Д.Крамер, Ю.Лоєвський, М.Петров, С.Стадлер, Н.Штаркман, О.Князєв,

С. Шоджи і чимало інших) високо оцінювали диригентську майстерність Ю.Янка.

  “Юрій Янко – дуже талановитий музикант, диригент з безмежними технічними і творчими здібностями, дивний організатор та лідер Харківського Філармонічного Оркестру і Харківської Філармонії. Я впевнений, що з його допомогою Філармонія буде найкращою в колишньому СРСР” – слова володимира Крайнєва.

Для творчості Ю.Янка характерні висока виконавська культура, знання музичних стилів і національних шкіл. Чіткий та ясний жест, емоційність, артистизм, вимогливість у роботі з оркестром – все це створило йому репутацію одного з найкращих диригентів України. І всі ці свої знання, Юрій Володимирович втілює в педагогічну діяльність. Один з його учнів отримав диплом Лауреата XVII Міжнародного музичного фестивалю «В гостях у Айвазовського», за високу педагогічну майстерність.

Янко Юрій Володимирович приймав активну участь у створенні гімну Харківської області, а також в його прем’єрі.

Нагороди:

Неодноразовий Лауреат регіонального рейтингу «Харків’янин року» (2001-2006), а в 2010 році – Лауреат регіонального рейтингу «Харків’янин XXI сторіччя».

У 2002 році став Лауреатом I премії Міжнародного конкурсу диригентів В.Жорданії.

У 2002 році був нагороджений Почесною грамотою губернатора Харківської області та Голови Харківської обласної ради.

В 2004 році нагороджений почесним знаком Харківського голови «За старанність». У цьому ж році Указом Президента України нагороджений почесним званням «Заслужений діяч мистецтв України». Також нагороджений Подякою Харківського міського голови.

2005 рік – Лауреат Премії «Народне визнання».

2006 рік – нагороджений Подякою Міністерства освіти і науки України, має Диплом Міжнародного конкурсу «FORTISSIMO».

У 2007 році – звання Лауреата регіональної премії ім. Б Гмирі.

2009 рік – нагороджений орденом «За заслуги» Ш ст. Почесна відзнака “Чорнобильська пошана” (2011р.)

2011 рік нагороджений почесною відзнакою Харківської обласної ради “Слобожанська слава”, відзнакою Міністра культури та Національної спадщини республіки Польща з нагоди 200-річного ювілею Ф.Шопена.

У 2012 році — Почесною Грамотою Верховної Ради України.

Поділитись