Ян Мілош Зажицький – диригент (Польща)

Загальна інформація

Професор, доктор наук Ян Мілош Зажицький у 1994 році у Вроцлаві отримав диплом з відзнакою у класі диригування проф. Марка Піяровського. Свої студії продовжив у Відні та Берліні, де мав можливість навчатися диригуванню у таких майстрів батути як: Сейдзі Озава, Курт Мазур, Клаудіо Аббадо. Також є випускником інструментального відділу Краківської музичної академії ім. К. Шимановського у Катовіце (1990). Як скрипаль, Я. М. Зажицький став лауреатом численних музичних конкурсів.

У 1988 році став директором студентського камерного оркестру «Jeunesses Musicales» при Музичній академії у Катовіце, у 1992-1993 роках співпрацював із Вроцлавською оперою. У квітні 1994 року взяв участь у І-му Польському конкурсі молодих диригентів імені В. Лютославського у Білостоці, де зайняв перше місце, а також отримав три нагороди, у т.ч. нагороду оркестру. У 1997 році  отримав ІІІ нагороду на VII-му Міжнародному Конкурсі диригентів ім. А. Тосканіні у Пармі, в результаті якого відбулося концертне турне Італією із Симфонічним оркестром Емілії-Романьї ім. А.Тосканіні.

Ян Мілож Зажицький також є фіналістом і лауреатом міжнародних музичних конкурсів в Італії, Іспанії та Угорщині. Співпрацював із Симфонічним оркестром Польського національного радіо у Катовіце, оркестром Sinfonia Varsovia та Варшавського камерною оперою. Є генеральним і художнім керівником Камерної філармонії ім. Вітольда Лютославського у Ломжі. Від 1999 році очолює Міжнародні молодіжні музичні майстер-класи у Щецині. У 2004 році він виграв конкурс на посаду генерального та художнього керівника Камерного оркестру м. Ломжа. Диригував більшістю польських філармонійних оркестрів. Концертував у Німеччині, Франції, Австрії, Нідерландах, Чехії, Росії, Македонії, США, Португалії, Мексиці, Норвегії, Бельгії, Італії, Литві, Україні та Білорусі.

У його доробку тринадцять компакт-дисків, у т.ч. три з них номіновані на музичну премію «Fryderyk». У 2008 році Міністр культури та національної спадщини відзначив його Спеціальною премією «За неоціненний внесок у польську музичну культуру». У 2013 році був нагороджений медаллю «За заслуги в культурі Gloria Artis».

Ян Мілож Зажицький також отримав премію губернатора Підляського воєводсва «За досягнення в галузі художньої творчості, поширення та захисту культури». У 2014 році Президент Республіки Польща присвоїв йому звання професора музичного мистецтва. Я.М. Зажицький є членом кафедри диригування на факультеті композиції, диригування та теорії музики при Музичному університеті Фридерика Шопена.

Поділитись