Іван Вукчевіч, альт (Австралія – Швейцарія)

Загальна інформація

З 2002 р. Іван Вукчевіч є солістом в Оркестрі Svizzera Italiana (м. Лугано, Швейцарія). Він також є засновником та учасником відомого в світі квартету «Quartetto Energie Nove», з яким він здійснив запис диску з квартетами Л. Яначека та С. Прокоф’єва для лейблу «Dynamic», що отримали високу оцінку критиків. З 2012 р. він обіймає посаду професора в Міжнародній музичній академії ім. Ієгуді Менухіна (м. Гштаад, Швейцарія).

Його репертуар як соліста містить найважливіші твори для альта, а його виступи транслювались у всьому світі. В якості соліста він виступав з колективами в Австралії та Європі, серед яких Симфонічний оркестр м. Ставангер (Норвегія), камерний оркестр «Camerata Menuhin», камерний оркестр «Camerata Lysy Gstaad» (Швейцарія), Словенський філармонійний оркестр, Чорногорський симфонічний оркестр, Симфонічний оркестр Чернівецької філармонії (Україна) та Оркестр Svizzera Italiana (м. Лугано, Швейцарія). З останнім записав такі твори: «Гарольд в Італії» Г. Берліоза, Концертну симфонію для скрипки та альта з оркестром В.А. Моцарта (за участю скрипаля Клаіді Сахатчі) та Концерт для альта з оркестром Б. Барток під диригуванням Алена Ломбара.

Оркестровий досвід Івана включає посаду другого концертмейстера групи альтів Симфонічного оркестру Ставангера (Норвегія), яку він обіймав в сезоні 2001-2002 рр. та посаду соліста-альтиста в Базельському симфонічному оркестрі в 2008 р. Ще під час навчання він часто виступав з Сінгапурським симфонічним оркестром в якості запрошеного альтиста.

Іван Вукчевіч є випускником Вікторіанського коледжу мистецтв, Західно-австралійського Університету, який він закінчив з відзнакою, та Міжнародної музичної академії ім. Ієгуді Менухіна (м. Гштаад, Швейцарія). Навчаючись в університеті, в 1998 р. Іван виграв премію «Vose Concerto Prize», виконавши Концерт для альта з оркестром Б. Барток у супроводі Західно-австралійського симфонічного оркестру. Він також є володарем перших премій декількох конкурсів камерної музики, зокрема, «Margaret Bello Prize» (1996) та Західно-австралійського конкурсу камерної музики (1995). В той час Іван обіймав посаду першого альта в Австралійському молодіжному оркестрі та камерному ансамблі «Camerata Australia», з якими він взяв участь у концертних турне в різних країнах світу в період 1996 – 1998 рр. В 1997 р. він отримав декілька стипендій, включаючи грант «Youth Music Australia Opportunity» та стипендію на подорож від Західно-австралійського університету, що дало йому можливість в тому ж році здійснити навчальний візит в Європу, який в свою чергу завершився його зарахуванням до Міжнародної музичної академії ім. Ієуді Менухіна.

В 2001 р. Іван Вукчевіч також завершив курс з виконавської майстерності в Міжнародній академії ім. Ієгуді Менухіна, навчаючись під керівництвом професора Альберто Лисого та професора Йоганнеса Ескара Під час навчання в цьому навчальному закладі він також обіймав посаду концертмейстера групи альтів камерного колективу «Camerata Lysy Gstaad», часто виступаючи як соліст та у складі камерних ансамблів в одних з найвідоміших концертних залах та фестивалях в Європі. В 2001 р. він став переможцем Конкурсу альтистів ім. Кокерта (Цюріх, Швейцарія).

Іван Вукчевіч грає на рідкісному альті роботи майстра Джозефа Гальяно (1789 р.) та інструменті Франческо Біссолотті (1991 р.)

Поділитись