Der Tod und das Mädchen

Дзеркальна зала Палацу Потоцьких (вул. Коперника, 15)

Субота 31.08.2019 / 18:00

Дзеркальна зала Палацу Потоцьких (вул. Коперника, 15)

100-100

Опис

Відень… Це місто приваблює не лише своєю знаменитою архітектурою, а й також своєю неабиякою музичною історією! Тривалий час він був одним із найбільших музичних «мегаполісів» у Європі. Саме сюди так прагнули потрапити митці задля того, щоби здобути омріяну популярність. Серед них були й також два генії – Людвіг ван Бетховен і Франц Шуберт.

Цікаво, що перебуваючи на той час у доволі тісному мистецькому середовищі міста, де здебільшого всі одне одного знали, ці два композитори ніколи тісно не спілкувались, хоча й Л. ван Бетховен завжди був для Ф. Шуберта зразком, на який він рівнявся. Таку неочікувану обставину може пояснити неабияка скромність і сором’язливість останнього, а також те, що на початку ХІХ століття у Л. ван Бетховена почала прогресувати глухота, у зв’язку із чим він став ще більш замкненим.
Однак як би там не було, імена цих обох музикантів, без сумніву, вписані золотими літерами в історії музичного мистецтва, а їх композиції доволі часто складають репертуари концертних програм світу. Поєднаються вони також і на фестивалі «Музика в старому Львові», що відбудеться Дзеркальній залі Палацу Потоцьких! У виконанні квартету оркестру «Да Капо Україна» прозвучать кращі зразки камерної творчості митців: струнний квартет №6, ор.18 Л. ван Бетховена та струнний квартет №14 «Смерть і дівчина» Ф. Шуберта.
Струнний квартет «Смерть і дівчина» (Der Tod und das Mädchen) є одним з вершинних творів в історії музики. У квартеті Шуберт використовує музичну тему однойменної пісні (Lied), яку він написав кількома роками раніше на слова німецького поета Матіаса Клавдіуса. Це водночас глибоко філософська, інтелектуальна, але й яскраво емоційна музика, у якій композитор розмиває рамки квартетного жанру й надає йому драматургії, властивої симфонії. Окрім того, квартет має автобіографічний аспект — Шуберт писав його після доволі складного періоду хвороби і фінансових труднощів. Назва кватрету пов’язана з ренесансним мотивом в німецькому малярстві, який висвітлює зближення тендітного життя людини із тінню смерті. Боротьба за життя з одного боку і приреченість з іношого — це ті вогнища, між якими тече ріка музики цього твору.
Виконавці :
K&K String Quartet у складі:
Ігор Муравйов – скрипка, диригент
Юрій Олійник – скрипка
Роксолана Калинець – альт
Михайло Сегеденко – віолончель
Програма:
Л.ван Бетховен. Квартет N6 оп.18 B flat Major
Ф.Шуберт. Квартет N 14 D minor  “Смерть і Дівчинка”

Персоналії

Поділитись