Відкриття фестивалю «Відкриваємо Падеревського»

Концерт, присвячений Каролю Шимановському з нагоди 135-ї річниці від дня народження та 80-ї річниці з дня смерті.

І відділ

Ігнаци Ян Падеревський (1860-1941) – Сюїта для струнних

Кароль Шимановський (1882-1937) – Концерт для скрипки з оркестром №1 op.35

ІІ відділ

Любава Сидоренко (нар. 1979) – Октагон (версія для симфонічного оркестру)

Войцех Кіляр (1932-2013) – Кшесани

Четвер 16.11.2017 / 19:00

Концертний зал ім. С. Людкевича

70-90-120-150

Абонементи діють

Опис

З нагоди 135-ї річниці від дня народження та 80-річчя з дня смерті Кароля Шимановського – одного із найвідоміших польських композиторів, організатори фестивалю складають йому шану й знову знайомлять українську публіку з симфонічними творами митця.

Львів завжди був особливим для Шимановського містом. Тут мешкала сестра композитора, відома співачка Станіслава Корвін-Шимановська. Митець часто зупинявся у неї в подорожах між рідною Тимошівкою на Черкащині, Віднем, Краковом та Закопане. До грона львівських друзів Шимановського належали письменник Корнелій Макушинський, один з провідних представників Молодої Польщі в музиці Людомир Ружицький, учень Теодора Лешетицького, піаніст, педагог і композитор Ян Скшидлєвський, піаніст Кароль Лішнєвський, учень Артура Нікіша, диригент, композитор і скрипаль, ксьондз Владислава Плєвка – Плєвчиньський, скрипаль Вацлав Коханьський та багато інших.

У Львові часто звучала музика Шимановського, тут в різні роки відбулися п’ять його авторських концертів, на яких співала сестра і часто виступав як піаніст або, принаймні, був присутнім сам композитор.

У 1910 році на конкурс композиторів у Львові Шимановський отримав Першу премію за свою Першу фортепіанну сонату з рук самого Ігнаци Падеревського. В 1924-25 роках працював тут над фортепіанним концертом, призначеним для Артура Рубінштейна, втім не закінчив його через трагічні події в особистому житті: загибель улюбленої племінниці Алюсі Бартошевіч, котрій присвячені дитячі фортепіанні мініатюри і вокальний цикл Дитячі рими на слова Казимири Іллаковічувни. Влітку 1928 р. у столиці Галичини композитор працював над одним із найвідоміших своїх творів – балетом Гарнасі (Розбійники з Татр).

Та справжнє підтвердження визнання від львів’ян Кароль Шимановський отримав у 1931 році, коли його іменем ще за життя був названий Музичний інститут, згодом перейменований у Львівську консерваторію імені Кароля Шимановського.

Поділитись