«Різдвяна палітра міста» – виставка львівської художниці Олени Каменецької-Остапчук

30.12.2019
Опис

Впродовж перших днів 2020 року у Львівській національній філармонії відбудеться різдвяний фестиваль “Bach Contemporary”, в рамках якого 2 січня о 17.30 відкриється персональна виставка «Різдвяна палітра міста» знаної львівської художниці Олени Каменецької-Остапчук .

Львів, зима, Новий рік, Різдво, музика… Як написала одна канадка “коли вона бачить різдвяні роботи Олени, то чує музику, ніби знаходиться на площі, де люди , гуляють, п’ють глінтвейн і їдять смажені ковбаски”. А знаковий мистецтвознавець Андрій Дорош ще у 2007 відзначив роботи художниці «талант, який здатен не лише повновартісно відчути душею красу міста, але і адекватно перетворити свої душевні порухи в зримі образи на полотні. Ба, більше того – “зачепити” ними глядача, спровокувати його на щиру емоцію. Існують сотні і тисячі видів Львова на рівні музички “бум-цик-цик” (хоча вони також мають право на життя і багато кому цього більш ніж достатньо), але у випадку з живописом Каменецької-Остапчук находять асоціації з Генделем та Бахом”.

Двадцять полотен, що прикрасять фоє філармонії створять настрій музики міста – її ритму, звуків життя міста, голосів, кроків людей, автівок. Кольори як ноти наспівують свою мелодію. Місто як театр, починається вистава шурхотом шин і клопотанням двірників і закінчується співами вуличних виконавців. Колись Олена Каменецька-Остапчук написала серію робіт “Місто яке мені сниться”. Там був Львів як гори, Львів як море, як ліс, як пустеля, як пожежа, як квітка, як саксофон, як гітара і як фортепіано. Побачити музику місця, намалювати мелодію. Намалювати пісню своєї душі, намалювавши просто вулицю. Малювати вечірній різдвяний Львів це все одно як відкрити скриньку з ювелірними прикрасами і підбирати їх, прикладаючи до обличчя чи суконки, збираючись в Оперу, чи в гості, чи на концерт у філармонію. Передчуття нового, подарунків, приємних зустрічей. І вогники ліхтарів як дзвіночки бринять у ночі.

Картини Олени Каменецької-Остапчук продовжують традиції львівської живописної школи, справу Івана Труша, Зеновія Флінти, Петра Сипняка . Її роботи написані високопрофесійно, в імпресіоністичній манері, пастозно, багатошарово, зі складними колірними рішеннями, з вібрацією кольору і світла. Роботи художниці емоційні, по-різному емоційні , завжди присутній філософський і символічний сенс сюжету картини, зрозумілий і який чіпає душу глядача з різних
куточків земної кулі.

Про автора
Олена Каменецька-Остапчук народилася 8 серпня 1964 року у Львові. Навчалася у Львівській художній школі у вчителів В.Риботицький, З.Масляк. 1981 – 1982 рр. навчалася живопису у В.А.Овсійчука, малюнку у Б.Буряка. 1987 р. закінчила Український поліграфічний інститут імені І.Федорова, кафедра “Графіка” (вчителі Н.Таранов, В.Овчінніков, Х.Саноцька, В.Гурмак, І.Туманов, У.Куць, П.Приведа, С.Іванов, А.Попов). 1998 року – учасник Всеукраїнських художніх виставок. Із 2005 року – член Національної спілки художників України. 2003 року брала участь в усіх Міжнародних художніх виставках Львівський «Осінній Салон», «Високий замок». У 2009 році нагороджена Дипломом Міжнародної художньої виставки Львівський “Осінній Салон”. У 2014-му – персональна виставка, присвячена 50-річчю – “Ретроспектива живопис”; у Львівській національній галереї мистецтв ім. Бориса Возницького. У 2019 – персональна виставка, присвячена 55-річчю, у Львівському Національному музеї імені Андрея Шептицького. 

Зоріана Мірус, куратор виставки

Поділитись


Популярне

22.01.2024 Концерти

VIII Різдвяний благодійний фестиваль коляди та духовної пісні відкрив ансамбль «Високий Замок»

У неділю, 21 січня у храмі Різдва Пресвятої Богородиці Академічний інструме...

05.11.2023 Анонси

Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львівської філармонії вирушив у гастрольне турне Нідер...

Традиційно наприкінці року Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львів...

07.11.2023 Концерти

До 45-річчя творчої діяльності Мар’яна Шуневича

За високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток та п...