Анна Федорова – фортепіано (Нідерланди)

Загальна інформація

«Незалежні руки Федорової створюють тривимірну тестову перспективу» – Grammaphone Magazine

«Нестримна пристрасть та неземний веселий спів». – Gelderlander

«Велична, поетична, витончена та динамічна». – Luister Magazine

«Естетично досконала та надзвичайно динамічна». – La Nación

Анна Федорова – одна з найкращих молодих піаністів світу. З раннього віку вона демонструвала вроджену музичну зрілість і видатні технічні здібності. Її творча кар’єра почалася, коли вона була ще дитиною, і глядачі були «повністю захоплені, підкорені і здивовані» глибиною і силою її музичного вираження.

Понад 21 мільйон переглядів її живого запису 2-го Концерту для фортепіано з оркестром Рахманінова в Королівському концертному залі Концертгебау в Амстердамі зробили цей запис найпопулярнішим класичним концертом на Youtube і він високо оцінений багатьма відомими музикантами. Будучи обличчям програми «Sunday Morning series» в сезоні 2017-2018 років, вона повертається туди для виступів з оркестрами в прямому ефірі на Голландському каналі класичної музики AvroTros.

Анна виступала в найпрестижніших концертних залах Європи, Північної та Південної Америки і Азії, включаючи Концертгебау в Амстердамі, Карнегі-Хол, Королівський фестивальний зал, Театр Єлисейських полів у Парижі, Цюріхський Тонгале, Палац де Беллас Артес в Мексиці, Театро Колон в Буенос-Айресі, Лондонський Cadogan Hall, Ванкуверський театр, Паризький зал Louis Vuitton series, Варшавську філармонію, Гданьську філармонію, Тель-Авівський музей мистецтв, Токіо Бунка Кайкан, Гамбургський Лейзжаль, Лісабонський культурний центр Belem Cultural Center та інших. Вона також виступала на багатьох музичних фестивалях, таких як, Фестиваль Верб’є, фестиваль «Мендін», «Орфейський музичний фестиваль» та «Мусікдорф Ернен» (Швейцарія), фестиваль Ансі Класік та Віолон сюр-собель (Франція), Ravinia Festival та IKIF (США), Absolute Classics фестиваль у Шотландії, фортепіанний фестиваль Рубінштейна і фестиваль Шопена (Польща), Міжнародний фестиваль піаністів у Трієсті (Італія), фестиваль мистецтв Корфу (Греція), Міжнародний фестиваль камерної музики Кобленц (Німеччина) та інші.

Освоївши величезний концертний репертуар, вона виступає з оркестрами по всьому світу, включаючи Оркестр Філармонії та Королівську філармонію (Лондон), Філармонічний оркестр Гонконгу, Симфонічний оркестр Далласа, Кіотський симфонічний оркестр, Симфонічний оркестр Yomiuri Nippon і Токійський Новий міський оркестр (Японія), Оркестр Нідерландської філармонії, Резидентський Оркестр і Камерату Амстердама (Нідерланди), Оркестр Ламуре (Франція), Філармонічний Оркестр Буенос-Айреса (Аргентина), Оркестр Шамзе Лозанна (Швейцарія), Філармонічний оркестр ООН і Філармонічний оркестр Норвестдойче (Німеччина), Національний Симфонічний Оркестр Мексики, Ізраїльський камерний оркестр. Анні пощастило виступати з великими диригентами, включаючи Яапа ван Цведена, Джана Маркла, Бенджаміна Зандера, Оларі Ельца, Карлоса Мігеля Прьєто, Крістіана Шумана , Тацуя Шімоно, Ендрю Грамса і Мартіна Пантелеєва.

Анна отримувала найвищі призи на численних міжнародних конкурсах піаністів, у тому числі, на міжнародному конкурсі піаністів імені Рубінштейна, на Московському міжнародному конкурсі Фредеріка Шопена для молодих піаністів, Ліонському конкурсі піаністів, а також нещодавно отримала нагороду фестивалю Verbier Festival Academy. Вона також дворазовий лауреат Премії Дороті Маккензі – стипендії Визнання артиста в Міжнародному інституті і на фестивалі клавішних (Нью-Йорк, США). Анна закінчила з відзнакою Королівський музичний коледж під керівництвом Норми Фішер. Вона також навчалася в престижній Академії піаністики в Імолі (Італія) з Леонідом Маргаріусом, а також у музичній школі імені Лисенка в Києві у Бориса Федорова. Вона також отримала наставництво від відомих світових музикантів, таких як Альфред Брендель, Менахем Преслер, Стівен Іссерліс і Андрас Шифф.

Як артист, який записується на студіях звукозапису, Анна підписала угоду з голландською фірмою Channel Classic. У 2019 році планується випуск 3 компакт-дисків. Сольний компакт-диск “The Story Teller”, компакт-диск з музикою Рахманінова виконуваною з оркестром Санкт-Галлена, а також дуетний CD з альтистом Даною Земцовим. Після приєднання до Channel Classics був випущений сольний компакт-диск Анни (Чотири фантазії) «Four Fantasies» який отримав прихильний відгук критиків. Інші компакт-диски, які включають музику Брамса, Ліста і Шопена, були випущені фірмою DiscAnnecy Label, а компакт-диск із музикою Рахманінова фірмою Piano Classic. У 2016 році вийшли ще 3 альбоми, на одному з яких записані 3-й фортепіанний концерт Рахманінова та «Картинки з виставки» Мусоргського, а на двох інших записи з німецьким віолончелістом Бенедиктом Клоекнером творів Шопена і Франка, і з турецьким віолончелістом Джамалем Алієвим творів російських композиторів. У 2015-2016 роках Анна була резидентом у концертному залі Edesche в Еде, Нідерланди. У 2017 році, у 28 років вона стала художнім керівником і співзасновником Міжнародного фестивалю камерної музики в Еде.

Найважливіші події 2019 року включають спільні роботи з Філармонічним оркестром та Симфонічним оркестром штату Юта, проект Танго з Марсело Нісінманом в концертному залі Амстердама, гастролі по Японії з Державною симфонічною капелою Росії та по Бразилії з молодіжним оркестром Бостонської філармонії, участь у Фестивалі Сінтра в Португалії та випуск нового сольного диску «Storyteller» фірмою «Channel Classics».

В 2020 році планується випуск ще трьох дисків на «Channel Classics», включаючи альбом з творами Рахманінова, зокрема, Концерт для фортепіано №1 та Рапсодію на тему Паганіні. Серед інших важливих подій в сезоні 2020 року виступи з симфонічним оркестром Сент-Галлен в Концертгебау Амстердам, оркестром Токійської філармонії в Токіо Опера Сіті, симфонічним оркестром Щецинської філармонії, Національним симфонічним оркестром України, академічним симфонічним оркестром «INSO-Львів» та симфонічним оркестром Одеської філармонії, виступи на Фестивалі Вест-Корк, Фестивалі Челтнем, низка виступів в Концертгебау Амстердам та тури Європою, Австралією, Японією та Бразилією. Анна буде артисткою-резиденткою у філармонії міста Гаарлем в сезоні 2020-2021 рр.

Поділитись