Владислав Шиманський – орган (Польща)

Загальна інформація

Владислав Шиманський, органіст, композитор, в 1975-78 роках вивчав музикознавство в Інституті музикознавства Католицького університету Любліна. Потім в 1978-83 роках навчався в Академії музики в Катовіцах, яку закінчив в органному класі проф. Юліяна Гембальського та на кафедрі теорії музики. У цьому університеті він також закінчив аспірантуру для гуртових майстрів духових оркестрів.

З 1979 року – органіст Святого. Войцех в Міколові. З 1985 року – викладач Музичної академії в Катовіце – в даний час доцент. У 2001 році в Інституті музикознавства Люблінського католицького університету з відзнакою захистив докторську дисертацію з побудови історичних органів Верхньої Сілезії. У жовтні 2009 року він отримав докторську ступінь на основі роботи з інтерпретації органознавства дев’ятнадцятого століття. У 2015 році він отримав звання професора від президента Броніслава Коморовського. У 2008–2016 роках він був деканом Вокально-інструментального відділу Академії музики в Катовіце. З 1 вересня 2016 року він є ректором цього університету.
Як концертний органіст виступав за межами Польщі в Австрії, Чехії, Бельгії, Данії, Фінляндії, Франції, Іспанії, Нідерландах, Німеччині, Норвегії, Португалії, Словаччині, Швейцарії, Швеції та Італії.

Він записав п’ять компакт-дисків, у тому числі три на історичному органі базиліки св. Войцех в Міколові. Автор багатьох публікацій у сфері органобудування та органної музики.
Владислав Шиманський – композитор органних, камерних та вокально-інструментальних творів. У цій області він двічі нагороджувався відзнаками на конкурсах: у 1983 році за Токата для двох фортепіано і в 1985 році за Гімн для органу. Його роботи були виконані в Амстредамs, Берліні, Варшаві, Женеві, Турині, Лондоні, Гельсінкі, Лахті, Стокгольмі, Празі, Валенсії, Токіо, Відні.

Один з ініціаторів і художній керівник Міколовських днів музики, що проводиться з 1991 року. Нагороджений коричневим значком Gloria Artis.

Поділитись