Войтек Пронєвіч – скрипка

Загальна інформація

Войтек Пронєвіч дебютував з оркестром Національної варшавської філармонії у 2005 році. Від цього часу концертував з оркестрами Вроцлавської філармонії, Підкарпатської філармонії, Свєнтокшиської філармонії, Щецінської філармонії, Ґожувської філармонії, з Торунським симфонічним оркестром, з Brevard Symphony Orchestra, а також з оркестрами Sinfonia Viva i Sinfonia Iuventus. Грав під батутою Яна Кренца, Єжи Максимʼюка, Тадеуша Войцєховського, Маріуша Смолія, Томаша Радзівоновіча, Чеслава Ґрабовського, Еви Струсінської. Інтерпретував скрипкові концерти Моцарта, Баха, Вівальді, Чайковського, Бруха, а також інші твори Сарасате, Венявського, Ліпінського, Крейслера, Лютославського, П’яццолли. Митець представляв свою гру у Філармонії Рудольфінум у Празі, Краківській філармонії, Балтійській філармонії, Люблінській філармонії, Сілезькій філармонії, NOSPR (Національний симфонічний оркестр Польського радіо), у багатьох містах Польщі і у різних країнах: Німеччині, Франції, Іспанії, Австрії, Італії, Бельгії, Чехії, Росії, Китаї, Сінгапурі, В’єтнамі, Таїланді, Саудівській Аравії, Венесуелі та США.

Записав три диски для студії NAXOS: “Karol Lipiński String Trios Op. 8 and Op. 12” (2018), “Ferenc Liszt Works for violin and piano” (2014), “Pupils of Chopin” (2011), а також музику до фільму “Chopin – The Space Concert”. На диску оркестру Sinfonia Viva “Muzyka polska” під батутою Томаша Радзівоновіча виконав Ноктюрн Мі-бемоль мажор Фридерика Шопена в аранжуванні для скрипки соло і струнного квартету.

У травні 2009 року Войтек Пронєвіч разом з оркестром Sinfonia Viva здійснив прем’єрне виконання твору Кшесіміра Дембського „Dos Lid Far Jidisze Fidl” для скрипки і струнного оркестру. У липні 2010 року в дуеті з Янушем Олейнічаком, а також з колективом „Camerata Vistula” виступив на фестивалі Veranos de la Villa у Мадриді.

Митець концертував на варшавських фестивалях “Strefa Ciszy” i “Klasycznie na trawie”, Фестивалі польської музики у Кракові, Літньому фестивалі ім. Єжи Вальдорфа в Радзійовіцах, Моцартівському фестивалі „Mozartiana” в Ґданську, Фестивалі Анджея Нікодемовича в Любліні, Скрипковому фестивалі ім. Кароля Ліпінського в Торуні, European Music Festival у В’єтнамі.

Скрипаль є лауреатом ІІІ нагороди на Міжнародному конкурсі ім. Людвіга ван Бетховена в місті Градець-над-Моравицею у Чехії (1998), І нагороди на Загальнопольському конкурсі молодих скрипалів ім. Станіслава Сервачинського в Любліні (2002), ІІІ нагороди на XV Міжнародному конкурсі камерної музики ім. Кєйстута Бацевіча в Лодзі (2004), був теж відзначений на VI Міжнародному конкурсі ім. Кароля Шимановського в Лодзі (2005).

Войтек Пронєвіч закінчив Музичну академію ім. Фридерика Шопена у Варшаві в класі професорів Мірослава Лавриновіча і Анджея Ґембського у 2005 році. У 1998 році Польське телебачення зняло і випустило в ефір фільм „Impresja na skrzypce” („Враження для скрипки”), цілком присвячений постаті молодого скрипаля. Крім цього, він отримав стипендію Міністра культури і національної спадщини „Молода Польща” у 2009 році, Нагороду президента міста Ґлівіце у сфері культури і мистецтва у 2013 році, а також стипендію Маршалка Сілезького воєводства у сфері культури 2018 року.

Поділитись