Володимир Сіренко – диригент

Загальна інформація

Художній керівник і головний диригент Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України, народний артист України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Закінчив Київську державну консерваторію імені П. І. Чайковського у 1989 році за фахом «оперно-симфонічне диригування» (клас професора Алліна Власенка). Відразу по закінченні навчання почав працювати асистентом, а з 1990 року – диригентом Державного заслуженого академічного симфонічного оркестру України (нині – Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України). 1990 року став дипломантом Міжнародного конкурсу диригентів у Празі.

З 1991 року Володимир Сіренко очолив Заслужений академічний симфонічний оркестр Національної радіокомпанії України. За час роботи у цьому колективі (1991-1999 рр.) він здійснив понад 200 записів у фонди Національної радіокомпанії.

З 1999 року Володимир Сіренко – головний диригент, а з 2000 року – художній керівник Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України. Як гостьовий диригент працював з Royal Philharmonic Orchestra, оркестром Sinfonia Varsovia, Єрусалимським симфонічним оркестром, симфонічним оркестром Краківської  філармонії та іншими.

Виступав на відомих сценах: Концертгебау (Амстердам), Центр Мануеля де Фалья (Гранада), Зал Народової філармонії (Варшава), Барбікан хол та Кардоган хол (Лондон), Сеул–Арт–Центр (Корея), Рой Томпсон хол (Торонто), Театр на Єлисейських Полях (Париж) та ін..

Записав на компактдиски понад 30 концертних та монографічних програм (в тому числі Дев’яту симфонію Л. ван Бетховена, Реквієми В. А. Моцарта, Дж. Верді, В. Сильвестрова, симфонії №7 і №9 А. Дворжака). В репертуарі В. Сіренка – симфонії Л. ван Бетховена, Г. Малера, А. Дворжака, Є. Станковича та інших композиторів, велика кількість інструментальних концертів та оркестрових п’єс усіх стилів.

Одним з основних напрямків творчості Володимира Сіренка є перше виконання і популяризація творів українських композиторів. Під його керуванням для німецької фірми ЕСМ був здійснений запис «Реквієму для Лариси» В. Сильвестрова у виконанні Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України і Національної академічної капели України «Думка». У 2004 році запис був номінований на здобуття 47-ї премії GRAMMY. Ця подія стала першим в історії України прецедентом номінації вітчизняних диригента, композитора і творчих колективів на найвищу міжнародну музичну нагороду.

Заслуги В. Сіренка у розвитку музичного мистецтва України були відзначені почесними званнями: заслуженого діяча мистецтв України (1997 р.), лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка (2001 р.), народного артиста України (2008 р.).

Поділитись