Вільнюський струнний квартет

Загальна інформація

Даля Кузнецовайтє (Dalia Kuznecovaitė) – (перша скрипка)
Артурас Шілалє (Artūras Šilalė) – (друга скрипка)
Ґірдутіс Якайтіс (Girdutis Jakaitis) – (альт)
Ауґустінас Васіляускас (Augustinas Vasiliauskas) – (віолончель)

Нечасто якийсь литовський ансамбль камерної музики може пишатися таким довгим сценічним життям та солідним досвідом. Вже майже п’ять десятиліть активно пульсує творча діяльність Державного Вільнюського квартету, що залишила яскравий слід у культурному житті Литви. Квартет створив своєрідну традицію інтерпретацій, удосконалив вміння розкрити найглибші таємниці музики, показати широкий спектр звуку, кольору та емоцій.

Ці вишукані риси Вільнюського квартету отримали найкращі оцінки не лише у Литві, але й за кордоном. Квартет дебютував у 1965 році. У 1979 році колектив отримав державну премію, у 2004 р. – національну премію Литви, у 2005 р. – премію Балтійської Асамблеї.

Квартет відвідав понад 50 країн світу, щороку дає близько 80 концертів у Європі, Центральній і Південній Америці, Азії та Африці. Він представляв Литву на багатьох міжнародних фестивалях та престижних заходах, таких як «Грудневі вечори» у Москві, фестивалі Брегенца, в Ехтернах та Кухмо, регулярно виступаючи у провідних концертних залах світу, таких як Меркін-холл у Нью-Йорку, Московська консерваторія ім. П.І.Чайковського, Ґевандхаус в Лейпцизі, Музикферайн у Відні та ін.

Колектив щорічно представляє для аудиторії нові твори. У його величезному репертуарі є більше ніж 150 творів сучасних іноземних авторів та близько 100 творів литовських композиторів, з яких більше ніж половина написані саме для цього музикального колективу. Вміння заглиблюватись у музику різних епох і стилів допомагає Вільнюському квартету розкрити найсубтильніші нюанси, інтерпретуючи Гайдна, Бетховена, Брамса, Шнітке, Шенберга, Кейджа. Музиканти виконали усі 83 квартети Гайдна, струнні квінтети Моцарта, струнні квартети Бетховена та багато інших незабутніх концертів.

Маючи величезний та цінний репертуар, Вільнюський квартет постійно запрошується до різних студій звукозапису. У Литві, Росії, Німеччині, Франції, Фінляндії, Швеції, Великобританії, США вийшло понад 40 вінілових та компактних платівок квартету.

Поділитись