Дитячо-молодіжний камерний хор «ЖАЙВІР»

Загальна інформація

Лауреат міжнародних та всеукраїнських фестивалів і конкурсів, Народний художній колектив України.

Заснований у 2000 році у Центрі творчості дітей та юнацтва Галичини у Львові. Впродовж цього часу у колективі співали більше 300 дітей. Репертуар хору складають класичні та духовні хорові твори, обробки народних пісень та автентичний фольклор, популярна музика, колядки, щедрівки, джазові композиції та сучасні хорові твори.

За 20 років існування колектив побував у багатьох містах України та 18 країнах світу, ставши лауреатом міжнародних фестивалів-конкурсів в Норвегії, Швеції, Австрії, Чехії, Польщі, Чорногорії, Нідерландах, Македонії, Болгарії тощо. Також за цей період хор «Жайвір» заспівав близько 1500 концертів з різностильними та різножанровими програмами.

Хором записано та випущено 6 компакт-дисків: «Колядки та щедрівки» (2003); 2. «Помолимось» (2004); «Ми – українці» (2004); «Співає Жайвір. 10 років» (2010); «Діти Землі» (2013); «Колесо буття» (2015). Також світ побачили компакт-диски солістів: «Панночка зі Львова» (Софія Марисенко, 2011 р.); «Батькова сорочка» (Роман Грабовенський, 2011 р.) та компакт-диск керівника хору Наталії Чмир-Козяр – «Новий день» (2013 р.).

У 2003 році хору присвоєно звання “Зразковий художній колектив України”, а у 2008-му – звання «Народний художній колектив України». 

У 2005 році хор відзначив перший 5-ти річний ювілей у Львівській національній філармонії та започаткував щорічний хоровий фестиваль “Жайвір скликає друзів”, за 14 років існування якого у ньому взяли участь більше 14000 учасників з України.

У 2019 році в рамках Всеукраїнського хорового фестивалю «Жайвір скликає друзів» започатковано Всеукраїнський конкурс молодих диригентів імені Миколи Колесси. 

Впродовж 20-річної історії хор “Жайвір” є активним учасником музичного життя Львова та України. За участі колективу відбуваються масштабні музичні події, а також регулярно “Жайвір” презентує унікальні авторські музичні програми!

Зараз у колективі займаються діти та молодь у різних вікових групах: 3-6 років – молодша група «Жайворятко» (педагог Анна Кейван); 7-10 років-середня група «Жайворята» (педагог Олександра Соловій); 11-18 років-старша група «Жайвір» (Наталія Чмир-Козяр); 18-25 років-концертний мішаний склад хору (існував до 2010 року. Цьому складу хору було під силу було заспівати «Carmina Burana» К. Орфа, «Хабанера» з опери Ж. Бізе «Кармен», «Богородице Діво» із «Всенощної» С.Рахманінова, «Lacrimosa із «Requiem» В.-А. Моцарта поряд із купальськими піснями, спірічуелсами).

Поділитись