Жоао Мендонса – тенор

Загальна інформація

Жоао Мендонса, сценічне ім’я Жоао Карлоса Маркеса Родрігеса де Мендонса Енкарнасао (Сетубал, 26 жовтня 1991), португальський тенор, автор пісень і композитор. Співачка-піонер лірично-поп-стилю в Португалії з засновником проекту Passione.Він є рекордсменом програми TVI All Together Now, будучи єдиним учасником, який досяг одностайності зі 100 голосами журі та одним із небагатьох у світі.

Народився в Сетубалі, баскського походження, його прізвище Мендонза походить від бабусі по батькові.

Всього в 11 років він дебютував у першій дитячій опері в Португалії «Попелюшка» Пітера Максвелла Девіса в Culturgest у постановці Еженіо Гаррінгтона Сени. Він розпочав навчання в регіональній консерваторії Сетубала, де працював із сопрано Філоменою Амаро, яка заохотила його вступити до Національної консерваторії Лісабона на курс бельканто.

У віці 16 років він виступив як Principe Eneias на сценах CCB з бароковою оперою «Дідона та Еней» Генрі Перселла. Він також співав у Teatro São Luiz, Teatro Nacional de São Carlos і Cinema São Jorge, поки не закінчив свій курс із балами 18. Під час навчання музиці він також закінчив соціальну та культурну комунікацію в Католицькому університеті Португалії.

У 2012 році він з’являється як вокаліст гурту Radiophone, гурту, який він заснував разом із Карлосом Ксав’єром (Антоніо Чайньо), Педро де Алмейда (Сантос і Пекадорес), Тіаго Олівейра (Поло Норте) і Жоао Коласо (Агір), і записує дві оригінальні композиції. теми для телесеріалів TVI, «Свобода» в «O Beijo do Escorpião» та «Диво-жінка» в мильній опері «Belmonte», які згодом транслювалися в більш ніж десятку країн, прем’єра тем була представлена ​​наживо в Coliseu dos Recreios, на Gala APLAS.

Після завершення проекту Radiophone у 2015 році він заснував Passione з Карлосом Ксав’єром і Педро Загало (North Pole), перший поп-ліричний проект у Португалії. У наступні роки вони гастролювали по країні, презентуючи свій перший одноіменний альбом.

Кілька років він був солістом хору Capela do Rato, де диригував Карлос Ксав’єр, а на той час відповідав священик, нинішній кардинал Хосе Толентіно де Мендонса, який заохочував їх написати пісню для Папи Франциска.

У травні 2017 року оригінальна тема Ave Maria була передана як Офіційна пожертва Португальської держави Президентом Республіки, професором Марселу Ребелу де Соузою, Його Святістю Папою Франциском у Фатімі. Вшановуючи його візит, 13 числа, до Святилища. Через рік Верховний Понтифік дякує через енцикліку за тему, відредаговану на його честь, і благословляє митців Апостольським благословенням за «добрі послуги Святішому Отцю».

«Дякую вам за те, що приєдналися до мене в цьому паломництві, пережитому в надії та мирі […] знайте, отже, пане Йоане та всі, хто йому дорогий, що Папа Франциск довірив вас Діві-Матері, і Апостольське Благословення цього є обіцянку надати їм”

31 жовтня 2018 року Passione запрошені державою Ватикан і прийняті на площі Святого Петра самим Папою Франциском, де вони мають честь представити свій альбом і отримати його благословення. Вони також грають у Римі, будучи першими португальськими виконавцями за понад 20 років після Мадредеуса, які виступають у цьому місті.

Влітку 2019 року він їде до Індії, де грає в місті Маргао, що в колишньому португальському штаті Гоа. Вони також відвідують Дхарамсалу, на схилах Гімалаїв, де передають свій альбом духовному лідеру буддистів Далай-ламі, який перебуває у вигнанні та де вони живуть разом із тибетською релігійною громадою.

У вересні президент муніципалітету д-р нагородив його титулом посла Сетубала. Марія дас Дорес Мейра.

«[…] за дуже тісний зв’язок з муніципалітетом, визнання його здатності втілювати та захищати цінності та чесноти, які відзначають характер міста на краю Садо»

У грудні він робить ставку на інтернаціоналізацію та дебютує на французьких сценах, куди його запрошує Генеральне консульство Португалії в Страсбурзі через Генерального консула Drª. Патрісія Гаспар, де вона представляє «Grand Concert de Noël» у присутності дипломатичного корпусу Європейської ради, стає регулярною присутністю в місті, беручи участь у регулярних заходах на Різдвяному ярмарку в Страсбурзі.

У 2020 році, у розпал пандемії, він був частиною фонду Companhia de Ópera de Setúbal разом з іншими артистами з Сетубала, де він присвятив себе вокальному керівництву та художньому виконанню.

У 2021 році він бере участь у франшизі «All Together Now», яку представляє Крістіна Феррейра, на TVI, у присутності таких суддів, як: Гізела Жоао (голова журі), Ауреа, Барбара Бандейра, Буба Еспіньо, Берг, Сіганос d’Ouro, Nininho Vaz Maia, Toy, Alexandra та ін.

Він став переможцем 2-ї програми та рекордсменом за весь сезон, будучи єдиним учасником, який досяг одностайності журі зі 100 голосами, рекорд, який рідко досягається в усіх програмах у всьому світі. Він заспівав «Карузо» італійця Лусіо Далла, у якому віддав данину пам’яті своєму покійному дідусеві Мануелю та всім медичним працівникам Португалії.

У тому ж році, після завершення All Together Now, він розпочав сольну кар’єру, де представив своє шоу «Concerto a Maria» по всій країні, а також у Франції, у містах Париж (Gala Cap Magellan) і Страсбург ( Фестиваль європейського кіно).

У грудні його знову запросили співати до Франції, цього разу в соборі Нотр-Дам де Страсбург, де він заспівав Ave Maria, будучи першим португальцем, який коли-небудь співав у цьому місці. Запрошення надійшло від Єпархії Ельзасу та було підтримано Посольством Португалії при Раді Європи та Консульством Португалії. Він також співав фаду на 10-й річниці Casa da Europa.

З початком російського вторгнення в Україну, у березні 2022 року, він редагує альбом «Ao Vivo» з метою збору коштів для українського народу, а також представляє цикл концертів солідарності за Україну в різних куточках країни, Ця дія була вдячна президентом Республіки, професором Марсело Ребело де Соузою. Співає в Королівській школі верхової їзди, в Національному музеї карет, з Антоніу Мануелем Рібейро (UHF), на церемонії зустрічі Ігоря Жовкви, заступника голови Адміністрації Президента України Володимира Зеленського.

У квітні 2022 року він був представником Португалії на святкуванні 200-річчя Незалежності Бразилії та Баїї, у місті Сальвадор, де співав із Orquestra Sinfonica da Bahia. У партнерстві з Neojibá Orchestra він провів майстер-клас з ліричного співу та фаду та концерт із учасниками хору оркестру. Він також співав свою Ave Maria в історичній базиліці Носсо-Сеньор-ду-Бонфім і в церкві Санту-Антоніу-Алем-ду-Карму.

У травні він представляв Португалію в Римі, співаючи в Centro Mariapoli, в Кастель Гандольфо, на Всесвітній зустрічі Конгрегації Введення Пресвятої Богородиці, де святкували канонізацію святої Марії Рів’єр.

Зараз він перебуває в студії, де записує свій перший сольний альбом, продюсером якого буде Хорхе Фернандо, а в ньому будуть виступати кілька португальських композиторів, таких як Тозе Бріто, Кустодіо Кастело, Ана Моура, Капа де Фрейтас і сам Хорхе Фернандо.

Поділитись