Йозеф Шпачек – скрипка

Загальна інформація

 

«Його гру характеризує милозвучність, продумане фразування та сила» – видання «The New York Times».

Йозеф Шпачек є наймолодшим скрипалем-концертмейстером в історії Чеської філармонії. Почавши навчання у Ярослава Фольтіні в Празькій консерваторії, Шпачек пізніше переїхав до США, де навчався в Іцхака Перлмана в Джульярдській школі в Нью-Йорку, Іди Кавафіан і Хайме Ларедо в Куртісовому інституті музики у Філадельфії та в Ярослава Фолтина в Празькій консерваторії. Він є лауреатом Міжнародного конкурсу королеви Єлизавети в Брюсселі, володарем призів багатьох конкурсів від Нью-Йорка до Нової Зеландії.

Концертні сезони 2017, 2018, 2019 рр. відзначені співпрацею з Філармонійним оркестром Нідерландів та диригентом Марком Альбрехтом, а також дебютними виступами з Національним оркестром Капітолія Тулузи та диригентом Томасом Сондергардом, Бамберзьким симфонічним оркестром оркестром та диригентом Манфредом Ханнеком, Шотландським камерним оркестром та диригентом Максимом Ємельяновичем, Гельсінським філармонійним оркестром та диригентом Майклом Сандерлінгом, Королівським філармонійним оркестром Фландрії та диригентом Девідом Зінманом, Страсбурзьким філармонійним оркестром та диригентом Азізом Шохакімовим, філармонійним оркестром Монте-Карло та диригентом Томашем Нетопілєм, Ставангерським філармонійним оркестром та диригентом Крісченом Васкезом, Симфонічним оркестром Фландрії та диригентом Деніелом Блендалфом, Кіотським симфонічним оркестром та диригентом Ліо Куокманом. Він продовжує виступати в якості соліста Чеського філармонійного оркестру на концертах, що відбуваються в Празі та під час гастрольних турів під диригуванням Семена Бичкова, Якуба Хруши та Томаса Адеса.

Попередні визначні віхи його творчої біографії включають абонементні концерти Чеського філармонійного оркестру під керівництвом Валерія Гергієва, виступи з Національним симфонічним оркестром Італійського радіо м. Турін під диригуванням Джеймса Конлона, дебют з Роттердамським філармонійним оркестром під диригуванням Йїржи Бєлоглавека, берлінський дебют з оркестром Берлінського драматичного театру під диригуванням Томаса Зандерлінга, токійський дебют з Токійським столичним симфонічним оркестром під диригуванням Якуба Хруши та його дебют з оркестром Падуі і області Венето під диригуванням Герарда Корстена, симфонічним оркестром Південної Ютландії під диригуванням Йоганнеса Вільднера та Симфонічним оркестром Фландрії під диригуванням Адріена Перрушона, запис останнього здійснював телеканал Mezzo Live HD TV, а також сольні дебюти, серед яких виступи в Центрі виконавських мистецтв ім. Джона Кеннеді у Вашингтоні та Ла-Хольї в Сан-Дієго.

Окрім вище згаданих оркестрів Йозеф Шпачек виступав з оркестрами по всій Європі, США та Азії, зокрема, з Філадельфійським оркестром, оркестром Празької філармонії, Люксембурзьким філармонійним оркестром, Ессенським філармонійним оркестром, австрійським оркестром «Тонкюнстлероркестр», Національним оркестром Бельгії, Малайзійським філармонійним оркестром, філармонійним оркестром Малагі, Оклендським філармонійним оркестром, оркестром «Симфонія Канзас-Сіті», Квінслендським філармонійним оркестром.

Покійний Йіржі Бєлохавек був завзятим прихильником Йозефа Шпачека і регулярно запрошував його. Серед інших диригентів, з яким співпрацював Шпачек, Семен Бичков, Джеймс Конлон, Крістоф Ешенбах, Ашер Фіш, Валерій Гергієв, Рой Гудман, Якуб Хруша, Манфред Хонек, Еліагу Інбал, Юн Маркл, Росен Міланов, Томаш Нетопіл, Томас Сандерлінг і Томас Сьондергард.

Йозеф Шпачек дає сольні концерти і бере участь у фестивалях камерної музики в Європі (зокрема, в Рудольфінум у Празі, Концертхаусі у Відні, фестивалі Евіан, Капосфест і Шлос-Елмау), Азії та США (серед інших у Центрі Кеннеді, Вашингтон, округ Колумбія, в Ла-Холья в Сан-Дієго, Chamberfest в Клівленді та Фестивалі камерної музики в Неваді).

Чеський лейбл звукозапису «Supraphon» випустив високо оцінені записи скрипкових концертів Дворжака і Яначека, а також Фантазію для скрипки з оркестром Йозефа Сука у співпраці із Чеським філармонійним оркестром під керівництвом Йіржі Бєлохлавека. Диск отримав численні нагороди, зокрема, «Запис тижня» від The Sunday Times, «Запис місяця і року» від MusicWeb International та відзнаку 5 * Diapason). Також він випустив сольний диск з концертами для скрипки та фортепіано Сметани, Яначека та Прокоф’єва у співпраці з піаністом Мирославом Секерою. У 2010 році він записав твори Генриха Ернста для лейбла Naxos. Його перший компакт-диск, що вийшов у 2006 році, включає повний запис Сонат для скрипки соло Ежена Ізаї.

Він був наймолодшим концертмейстером Чеського філармонійного оркестру за всю його історію. В січні 2016 року оркестр назвав його «Асоційованим виконавцем».

Йозеф Шпачек грає на скрипці «LeBrun; Bouthillard» майстра Гварнері дель Джезу (1732 р.), люб’язно наданою лондонською крамницею музичних інструментів «Ingles & Hayday».

Поділитись