Костянтин Віленський – фортепіано (Україна – Польща)

Загальна інформація
«Барон джазу», «Професор джазу», «Композитор і піаніст-віртуоз світової слави», «Великий артист», так з повагою називає світова преса широко знаного за кордоном українсько-польського піаніста і композитора Костянтина Віленського.
Дійсно, хоча починав К.Віленський, як доволі академічний за орієнтацією композитор і виконавець (він закінчив Київську консерваторію ім. П.І. Чайковського та аспірантуру у відомих фахівців А.Штогаренка і Р.Лисенко), саме звернення до джазової стилістики настільки відповідало своєрідності його таланту, що невдовзі вивело його у ранг відомих сьогодні митців і визначило індивідуальні стильові риси творчості вельми оригінальний симбіоз традицій класики і джазу. І те невловиме, що об’єднує високе мистецтво джазу з прикметами академічного мистецтва, стало втаємниченою загадкою музики К.Віленського, якою щоразу захоплюються її числені прихильники.
Костянтин Віленський працює у різних музичних жанрах: симфонічному (симфонія „Келецька”), театральному (один з його мюзиклів „Попелюшка” було визнано в Польщі кращою виставою сезону 1997 року), камерно-інструментальному і вокальному. Але справжня його стихія – фортепіано. Саме для цього інструмента створено чимало композицій, які найяскравіше втілили стильовий пошук митця і вивели його на орбіту світової культури. Його твори „Варіації на тему Паганіні”, „Танець диявола”, „Rag-time” (цю п’єсу преса визначає не інакше, як «хіт сезону»), Концерт-фантазія на теми Дж.Гершвіна для фортепіано, джаз-тріо і симфонічного оркестру, концертна обробка п’єси М.Римського-Корсакова „Політ джмеля” люблять слухачі і беруть до свого репертуару відомі піаністи.
Постійно виступає із виконанням власних творів, видатних взірців класичної і сучасної музики і сам К.Віленський, знов і знов вияскравлюючи кожним виступом свій блискучий піаністичний талант. Його концертні турне завжди вельми напружені: із сольними програмами, камерними і симфонічними оркестрами, К.Віленський є бажаним гостем на багатьох сценах світу. Неодноразово як піаніст і композитор Костянтин Віленський брав участь у міжнародних фестивалях в Польщі („Варшавська осінь”, „Польська класика”), Великій Британії, Ізраїлі (Фестиваль єврейської музики), Швеції (Бетховенський фестиваль), а також у джазових фестивалях, лауреатом яких він є: „Горизонти джазу”, „Голосієво-88” (Україна), ІІ Міжнародний джаз-фестиваль (Москва), „Jeunesses Musicales” (Польща) та інші.

Поділитись