Кшесімір Дембський – диригент (Польща)

Загальна інформація

Композитор, джазовий скрипаль, диригент, аранжувальник і музичний продюсер, народився 26 жовтня 1953 у Валбжиху.
Вивчав композицію в класі Анджея Кошевського а також диригування під керівництвом Вітольда Кшемінського в Державній вищій музичній школі в Познані. Від 1980 був керівником джазового ансамблю String Connection, з яким концертував у Європі, США і Канаді та приймав участь у багатьох музичних фестивалях.
Постать Кшесіміра Дембського асоціюєтсья для меломанів в першу чергу як кінокомпозитор, який писав музику до екранізацій визначних творів польської літератури та компонує для кіностудій в Голлівуді.
Лауреат Першої нагороди на Світовому джазовому конгресі в Хуйларті (1983), Нагороди ім. Станіслава Виспянського (1985), нагород читачів журналу «Jazz Forum» (як Музикант, Композитор і Скрипач року, 1983-1986). У 1985 став одним з десяти найкращих джазових скрипалів світу за версією журналу «Down Beat». У 1986 отримав Першу нагороду на Композиторському конкурсі з нагоди 25-річчя Фестивалю Польської сучасної музики «Poznańska Wiosna Muzyczna». У 1988 отримав нагороду Кіно академії Канади «Genie Award» та нагороду Прем’єр-міністра Польщі за музику для дітей. У 1998 був номінований у США на отримання «Emmy Award» за музику до фільму «Ogniem i Mieczem». У 2001 на Міжнародному кіно фестивалі у місті Піргос (Греція) отримав нагороду за музику до фільму «W Pustyni i w puszczy». Музика до фільму «Stara Baśń» була відзначена «Золотою качкою 2003» читачами журналу «Film». У 2005 отримав замовлення від голлівудської студії LimeLight Films на написання музики до 16-ти фільмів Чарлі Чапліна 1014-1017 років.
Кшесімір Дембський записав понад 30 компакт-дисків зі своїми творами для багатьох престижних студій аудіо-запису. Від 1986 зменшив свою концертну діяльність, зосередившись на композиції. Написав понад 50 симфонічних і камерних творів. Автор музики до понад 50 художних и документальных фільмів. Створює також музику до театру (понад 40 прем’єр) та експериментальну музику. У 1995-1999 роках був членом Президії ради польських композиторів. Був також віце-президентом Польського товариства сучасної музики. Викладав на літніх музичних курсах в Анкарі, Дармштадті і Сан Дієго.
У 1991 розпочав також діяльність як диригент. Його дискографія в якості диригента зайняла вже кілька нагород, зокрема кіномузика для Sony Classical. Диригував майже усіма відомими оркестрами у Польщі, зокрема Sinfonią Varsovią, Filharmonia Narodową та NOSPR. Виступав з такими відомими оркестрами, як Irish BBC Orchestra, Moscow Symphony, Guadalahara Symphony Orchestra (Мексика), Orchestra Teatro Municipal Rio de Janeiro, Cyprus National Orchestra, Leopolis Chamber Orchestra, Wind Orchestra Los Angeles, також Sud-Wesfunk Orchester, Novi Sad Radio Orkiestra, Chile National Orquesta та багатьма іншими. концертами за участі таких закордонних зірок, як: Хосе Каррерас, Хосе Кура, Ева Малас-Ґодлевська, Адам Маковіч, Canadian Brass, Вадім Рєпін, Жан-Люк Понті, Марк O’Коннор, Джон Блейк і Найджел Кеннеді.

Поділитись