Мацєй Фронцкевич – акордеон (Польща)

Загальна інформація

Maцєй Фронцкевич – акордеон

Maцєй Фронцкевич є переможцем одного з найпрестижніших акордеонних конкурсів світу – XX Міжнародного конкурсу «Arrasate Hiria» в Іспанії (2012). У 2013 році він отримав ПАСПОРТ ПОЛІТИКИ за «дуже зрілу і експресивну інтерпретацію сучасної музики, і не тільки. За мужність, ризик і результат. За підбір репертуару та концертні виступи.

Крім того, він є лауреатом престижних міжнародних акордеонних конкурсів в Польщі, Німеччині, Словаччині, Італії та Іспанії. Серед його конкурсних успіхів можна назвати такі нагороди, як:

ІІ місце на Міжнародному акордеонному конкурсі в Клінгенталі (Німеччина) (2008).

Головний приз на VIII Музичномуконкурсі ХХ і ХХІ століття для молодих виконавців в Радзейовичах (2009).

І місце і два спеціальні призи на ІІІ Міжнародному музичному конкурсі ім. М. Спісака в Домброві-Гурничій (2009).

І місце на XIII Міжнародному акордеонному конкурсі «Carlo Civardi» в Валь Тідоне (Італія) (2010).

Спеціальний приз на XIV Міжнародному конкурсі сучасної камерної музики в Кракові (2010).

І місце на ІІІ Міжнародному акордеонному Конкурсі ім. А. Кшановського в Чеховіцах-Дзедзіцах (2010).

Головний приз на Міжнародному Мульти-інструментальному Конкурсі в Мюнстері (Німеччина) (2015).

Folkwang Preis в Ессені (Німеччина) (2017).

Головний приз і приз глядацьких симпатій на Deutscher Musikwettbewerb в Бонні (Німеччина) (2018).

У 2008 році він був одним з семи фіналістів національного відбору на Євробачення для молодих музикантів.

У 2010 році він представляв польське радіо на Міжнародному Форумі молодих виконавців, організованих Європейською мовною спілкою (EBU) – «Новий талант».

Він навчався в Університеті музики ім. Фредерика Шопена у Варшаві (в Клавдіуша Барана), Детмольдській вищій школі музики (в Гжегожа Стопи), ESMUC в Барселоні (в Iнакі Алберді), FUdK в Ессені (в Мі Мікі). Брав участь в майстер-класах в Паоло Пандолфо і Крістіана Безуіденхута, в MUK у Відні (Теодоро Анджелотті) в Landesakademiie Ottweiler (в Штефана Шуссонга і Гейра Драгсволла) і Mozarteum в Зальцбургу (в Юліуса Бергера).

У 2012 році він став лауреатом нагороди DAAD для найкращого іноземного студента в Детмольдській вищій школі музики. Отримав чимало стипендій: престижну стипендію від Міністерства культури «Молода Польща» за запис диску з польською сучасною музикою (в дуеті з Магдаленою Бояновіч). Диск номінований на премію «Фредерик» в двох категоріях: Альбом року – Сучасна Музика і Найкращий диск польської музики. У 2014 році він випустив свій дебютний сольний диск (DUX) з творами Баха, Губайдуліної, Францка, Tуховського та запис симфонієти для акордеона Кшиштофа Пендерецького, який був номінований на «Фредерик» 2015 року в категорії сольний концерт.

У червні 2012 року він виступив першим в історії акордеону солістом з Симфонічним оркестром Національної філармонії. Виступав з різноманітними симфонічними оркестрами (Національним симфонічним оркестром Польського радіо під батутою Лукаша Боровича, Хосе Марія Флоренсіо, Яцка Каспшика, Міхала Kлаузи, Марка Мося, Ренато Рівольти, Рубена Сільви, Лукаса Віса та Young Chill Lee. Він регулярно виступав на фестивалях в Польщі та закордоном: Варшавська осінь, Фестиваль польської музики в Кракові, Musica Polonica Nova у Вроцлаві, Музичний фестиваль у Ланьцуті, La Folle Journee, Neue Horizonten в Ганновері, Два дні і дві ночі нової музики в Одесі, Контрасти у Львові, Farinelli Festival в Андрії (Італія), Musique au Leman в Тонон-ле-Бен (Франція), Latvian New Music Days в Ризі (Латвія) Folefest в Лісабоні (Португалія). Останнім часом виступав з сольними концертами в Daegu Contemporary Music Festiwal (Корея), Московська осінь (Росія), Niedersächsischen Musiktage (Німеччина) і Cleveland Classics (США). Крім постійних виступів в Європі, здійснив міжнародне турне в Азії і США (в камерних проектах з гітаристом Лукашем Kуропачевським). Підчас гастролей в Китаї 2016 року дав сольні концерти в Qintai Concert Hall в Ухань, Changsha Concert Hall, Forbidden City Concert Hall в Пекіні, Beijing Children’s Palace, Harbin Grand Theatre та Harbin Music Hall. Він був запрошений в якості члена журі підчас акордеонних конкурсів; в Кастельфідардо (Італія), в Лісабоні (Португалія) і в Харбіні (Китай).

Важливою частиною його музичної діяльності є тісна співпраця з такими композиторами, як: Кшиштоф Пендерецький, Зигмунт Краузе, Даріуш Пшибильський, Войцех Блехаж, Ягода Шмитка, Пьотр Табакернік.

У листопаді 2016 року його записав і зробив польську прем’єру Under the Sign of Scorpio Софії Губайдуліни, а в січні 2018 року відбулася прем’єра акордеонного концерту Кшиштофа Пендерецького.

Найближчим часом з’являться диски музиканта з музикою Моцарта, Губайдуліни та Пендерецького.

Мацєй Фронцкевич грає на інструменті PIGINI NOVA, який вважається найексклюзивнішим у світі.

Поділитись