Микола Гречух – кларнет

Загальна інформація

Заслужений артист України, концертмейстер групи кларнетів оркестру Львівського національного академічного театру опери та балету ім. С. Крушельницької, лауреат Всеукраїнського та Міжнародного конкурсів.

Народився у Львові. Впродовж 1982-1988 рр. навчався у Львівській музичній школі №5 у класі кларнета у Тараса Калитина. У 1988 р. поступив у Львівське музичне училище ім. С. Людкевича в клас Мирослава  Мар’яша, після закінчення якого вступив у Львівську консерваторію ім. М. Лисенка у клас професора Носова Володимира Миколайовича.

Ще будучи студентом училища, а згодом і в консерваторії, брав участь у конкурсах, на яких здобував перемоги (Всеукраїнський конкурс молодих виконавців ім. М.В. Лисенка, 1992р. – Київ; Міжнародний конкурс духових ансамблів, 1998 р. – Рівне). Під час навчання у консерваторії працював в оркестрі оперної студії цього закладу та артистом симфонічного оркестру Львівської обласної філармонії, з яким також виступав як соліст.

У 1997р. на основі конкурсу був прийнятий на роботу у Львівський національний академічний театр опери та балету ім. С. Крушельницької. З 2002 р. – концертмейстер групи кларнетів у національній опері. Впродовж 1996-2005 рр. був учасником ансамблю нової музики “Кластер”(художній керівник – Іван Небесний),який був створений для пропаганди сучасної української музики і
дав пів сотні концертів із творів сучасних українських композиторів. Як соліст цього колективу був учасником фестивалів сучасної академічної музики в Україні та за кордоном.

Брав участь у різноманітних музичних проєктах у складі симфонічного оркестру Львівського національного театру та з іншими
оркестрами й ансамблями на сценах України та за її межами. У 2010р. разом з Назаром Хижим заснував “Lviv Clarinet Quartet”. Ансамбль блискуче виступав в Україні та за кордоном. За цей період було записано 2 альбоми: “Petite fleur” та “Reflections”.Також активно бере участь у музичних проєктах як соліст.

Поділитись