Олександр Пушняк – бас-баритон (Україна – Німеччина)

Загальна інформація

Оперний співак, соліст Веймарської німецької національної опери

Випускник Національної музичної академії України в Києві. Стажист Вашингтонської Національної Опери (США), учасник програми молодих артистів Domingo-Cafritz Young Artist Program під керівництвом Пласідо Домінго протягом 2007-2010 років.

З 2011 року виступав у складі Державний театр міста Брауншвайг (Німеччина).
У 2012 році став володар гран-прі та призу глядацьких симпатій конкурсу Вагнерівські Голоси – Wagnerstimmen, а у 2013 році отримав запрошення на виконання ролі Доннера в «Золоті Рейну» Р. Вагнера на фестивалі в Байройті.

Восени 2016 року успішно дебютував у ролі Летючого Голландця у Сінґапурі. У сезоні 2017/18 був запрошеним на виконання партії Аманасро («Аїда») у Німецькій опері на Рейні у Дуйсбургу та Оперному театрі Галле, а також партії Філіппо II («Дон Карлос») на фестивалі Імлінг.

З грудня 2018 є солістом у Веймарської Німецької Національної Опери, де виконує партії Лепорелло («Дон Жуан»), Скарпії («Тоска») та Мерсера у світовій прем’єрі опери «Коло» Люджера Фолмера за романом Дейва Еггерса «Глядачі попереду».

Серед творчих здобутків участь у фестивалях під керівництвом диригента Лоріна Маазеля (Вірджинія, США), Байройтському фестивалі (2013, Німеччина), виступи на сценах Німецької опери на Рейні (Дуйсбург, Німеччина), Кеннеді-центру (США), Національної Опери України (Київ, Україна), зали Концертгебау (Амстердам, Нідерланди), театрів м. Брауншвайг, Магдебург, Галле, Кіль, Рєґенсбург, Майнінген (Німеччина), вистави в Сінґапурі, виступи з філармонією Гонг-Конгу. А також світова прем’єра аудіозапису опери Ф. Ліста «Сарданапало» під керівництвом українського диригента Кирила Карабиця для студії звукозапису лейбла Audite та запис партії Донера з опери «Золото Рейна» Р. Вагнера для лейбла Naxos.

Визначною сторінкою у творчості співака стало втілення ролі Дракона (Drache) в опері «Ланцелот» П. Дессау під керівництвом видатного оперного режисера Німеччини Пєтера Конвічного, а також стипендії спілки Ріхарда Вагнера (Брауншвайг, Німеччина), стипендія Рудольфа Бройера (Веймар, Німеччина), стипендія Оскара та Вєри Ріттер (Гамбург, Німеччина), відзнака спілки «Амічі дель бельканто» (Відень, Австрія), нагорода медаллю імені композитора Луїса Шпора (Зезен, Німеччина).

 

Поділитись