Ольга Шадріна-Личак – клавесин

Загальна інформація

Лауреат міжнародного конкурсу, в.о. доцента, завідувачка кафедри старовинної музики НМАУ ім. П.І. Чайковського. Кандидат мистецтвознавства (PhD), дослідниця проблем виконання старовинної музики. Стипендіат Уряду Франції.

Закінчила з відзнакою НМАУ ім. П.І.Чайковського (кл. проф. О. Ліфоренко, фортепіано, та проф. С. Шабалтіної, клавесин). У 2005 р. отримала диплом Conservatoire National de Strasbourg (спеціалізація на кафедрі старовинної музики за фахом „клавесин” в класі проф.
А. Зільберайх). В 2010 р. як стипендіат Уряду Франції стажувалась в Центрі Вищої Освіти Музики і Танцю (Тулуза, кл. проф. Я.В.Янссена, орган, клавесин). Вдосконалювала майстерність на майстер-класах під керівництвом А. Штайєра, З. Рампе, К. Стембріджа, Е. Стефаньскої, Ж. Огга, Л. Кендрацького, Н. Макґіґана. Лауреат VII міжнародного конкурсу Pierre Lantier (Париж,1995), володарка спеціального призу „Bärenreiter-Urtext Preis” XII Міжнародного конкурсу імені Й. С. Баха (Ляйпціг, 2000). У 2011 р. захистила кандидатську дисертацію на тему «Безтактова прелюдія як репрезентант французького клавесинного стилю XVII – початку XVIII
століття: аспекти виконавського прочитання».

Виступала з сольними та камерними концертами в Україні, Польщі, Франції, Німеччині, Нідерландах, Австрії. Учасниця численних міжнародних музичних фестивалів (“Oude Muziek Festival” /Утрехт/, ”Gorczycki Festiwal” /Битом/, ”Dni Bachowski” /Краків, Глівіце/, ”Gliwicki Festiwal Bachowski” /Глівіце/, Фестиваль молодих лауреатів музичних конкурсів /Катовіце/, “Bach-fest” /Суми/, Фестиваль давньої музики у Львові /Львів/, “Прем’єри сезону”, ”Chamber music session”, ”ChamberArtMusic” /Київ/ тощо). Разом із Світланою Шабалтіною записала диск «Сонати та фантазії В.А. Моцарта в чотири руки». Співпрацює з провідними українськими оркестрами («New Era Orchestra», «Київські солісти», «Київська камерата», Ансамбль класичної музики ім. Б. Лятошинського, оркестр Національної радіокомпанії України, Національний симфонічний оркестр тощо). Постійно співпрацює з провідними молодими українськими виконавцями Б.Корчинською, М. Которович, Б. Півненко, К. Шараповим, І. Гусєвою, О.Жуковою, В. Рекало.

Як контінуїст грала з В. Соколовим, Н. Борисоглебським, І. Королем (скрипка), А. Шоллем та Ю. Міненком (контратенори), Е. Кіркбі, О. Пасічник, О. Бєлкіною та Г. Медлам (сопрано), Г. Гоффманом (віолончель), А. Авіталем (мандоліна), Дж. Тавадросом (уд), М. Штегером
(блок-флейта) а також з такими диригентами, як К. Карабиць, І. Король, В. Матюхін, Г. Макаренко, Т. Калініченко, І. Андрієвський, В. Шейко. У 2018 р. як солістка та контінуїст виступила з А. Шоллем та London Baroque Orchestra на 13 ”Gorczycki Festiwal” /Битом/. Контінуїст в проектах Open Opera Ukraine. Взяла участь у постановках опер «Дідона та Еней» Г.Перселла (дир. Н. Кожухар та І. Король) та «Ацис і Галатея» Г.Ф. Генделя (дир. Й. Халубек).

Поділитись