Теодор Кухар – диригент (CША-Україна)

Загальна інформація

Американський диригент, українець за походженням. Володар багатьох музичних нагород, найбільш записуваний серед диригентів свого покоління: здійснив записи понад 115 компакт-дисків для агенцій Naxos, Brilliant Classics, Ondine, Marco Polo, Toccata Classics.

Був артистичним директором і головним диригентом двох провідних європейських оркестрів – Національного симфонічного оркестру України і симфонічного оркестру філармонії ім. Л. Яначека (Прага,Чехія), паралельно працюючи головним диригентом Словацького національного симфонічного оркестру і «Словацької симфонієтти».

В концертному сезоні 2011-2012 р. як художній керівник та головний диригент він розпочав співпрацю з Симфонічним оркестром Венесуели, чому передувала його співпраця з Квінслендським філармонійним оркестром (м. Брісбейн, Австралія), де він обіймав посаду музичного керівника та головного диригента. Цю диригентську діяльність доповнював обов’язками артистичного директора двох найбільших у світі фестивалів камерної музики – в Австралії (1991-2007) і США (Невада, 2003-2018).

Його професійна кар’єра в США включає співпрацю з Боулдерським філармонійним оркестром (1996 – 2006), Філармонійним оркестром м. Фресно (2001 – 2017) та Камерним оркестром м. Рено (2002 – 2018), де він обіймав посади музичного керівника та головного диригента.

Тривалий час мав тісні дружні контакти з Національним симфонічним оркестром України і в 1994 р. був призначений його художнім керівником та головним диригентом. Під його керівництвом цей колектив здійснив понад 300 виступів у Києві і на чотирьох континентах, записав понад 70 компакт-дисків. У лютому-березні 2017 р. із цим оркестром Т. Кухар дав 44 концерти у Сполучених Штатах Америки.

У 2016-17 рр. він, окрім виступів із симфонічними оркестрами Америки, провів майстер-класи і семінари для молодих талановитих диригентів й інструменталістів. Він гостинно виступав із симфонічними оркестрами Англії, Чехії, Ізраїлю, Венесуели та ін.. Особливої уваги заслуговують його контакти з оперними театрами, зокрема Фінляндії (понад 300 вистав).

Диригентська діяльність включає великі оркестри і оперні театри Анкари, Анталії, Пекіну, Буенос-Айресу (театр «Колон»), Кейптауну, Гельсінкі, Стамбулу, Харкова, Києва, Львова, Праги, Стокгольма та багато інших.

Теодор Кухар співпрацював зі знаменитими артистами, серед яких Джеймс Ґелвей, Лінн Харелл, Іцхак Перельман, Йо-Йо-Ма, Роберт Левін, Мстислав Ростропович та ін.

Поділитись