Тобіас Рот – альт (США)

Загальна інформація

Тобіас Кремер Рот, концертмейстер альтової групи Львівської національної філармонії, любить ділитися особливим звучанням свого інструмента з публікою різних країн світу. З оркестром Львівської національної філармонії він виступав у Польщі, Чехії, Німеччині, Бельгії, Швеції, Швейцарії, Австрії, Словенії, Сполучених Штатах Америки та в Китаї. Недавно він мав честь виконати альтовий концерт Вільяма Уолтона з Філармонією, щоб підтримати Україну і показати міжнародну солідарність після початку війни. До цього, у віці 17-ти років, став наймолодшим членом оркестру Філармонії Лас-Вегаса (Las Vegas Philharmonic Orchestra), згодом у 18— наймолодшим членом-засновником Камерного оркестру Нью-Йорка (The Chamber Orchestra of New York). Крім роботи в оркестрі, Тобіас бере участь в багатьох проектах, пов‘язаних із сучасним мистецтвом. Під час навчання у консерваторії Нью-Йорка (Манхеттенська школа музики / Manhattan School of Music) часто виконував прем‘єри альтової музики своїх колег. У Сполучених Штатах брав участь у прем‘єрних записах камерних творів визначних сучасних композиторів— Чарльза Халка та Синтії Лі Вонг.

Також брав участь у творчих проектах батька— хореографа сучасного танцю Келлі Рота, де наживо супроводжував свіжу та інноваційну хореографію шедеврами камерної та сольної класичної музики. Виступи в цих проектах принесли Тобіасу популярність в мистецьких колах та визнання критиків, які говорили про «чудовий досвід експериментального театру», та відзначали його виконання концерту для альта Альфреда Шнітке, «яке б прикрасило сцену будь-якого концертного залу».

Він щиро дякує за досвід своїм вчителям, зокрема Лоуренсу Даттону, Ніколасу Манну, Евану Вілсону та Мері Трімбл.

Крім виконання творів інших сучасних артистів, Тобіас компонує власну музику для альта, як-от сюїту додаткових п’єс до трагедії Шекспіра «Тіт Андронік». Композитор досліджує новітні сучасні та старовинні композиторські техніки. Наприклад, музика Сюїти для арфи й віолончелі «Double Rainbow» заснована на чистій модальності. Тріо для флейти, фортепіано і альта написане в музичній естетиці Відродження.

Новий альбом “Day-piece”— музичний щоденник Тобіаса протягом періоду життя в Україні і роботи в оркестрі Львівської національної філармонії. Прем’єрним виконанням Сюїти для альта і фортепіано з цього альбому ми з радістю поділимось із публікою на концерті «Історії з України» в Дзеркальній залі Львівського національного оперного театру.

Поділитись