Цигилик Олег Іванович

Загальна інформація

80 – Літній Ювілей Маестро
Олег Іванович Цигиликзаслужений діяч мистецтв України, професор Львівської національної музичної академії імені М.В.Лисенка, з його іменем повязаний потужний розвиток хорового виконавського мистецтва на теренах Західної України у другій половині ХХХХІ ст..
Обдарований музикантхормейстер, від природи наділений прекрасним слухом, чистим голосом і талантом від самого Господа Бога! Це сподвижник, чистий душею! Людина неймовірної любові до хорового співу! Саме такі люди як О.І.Цигилик є будівничими держави, бо стоять на сторожі її моральнихдуховних цінностей і національних засад, не зраджують своїм професійним принципам і не пристосовуються до оточуючого середовища. Його хорова школа аналогічна до стилю і методології роботи з хором П.І.Муравського, в основі якої лежить передовсім чистота й досконалість музичної інтонації за принципом «від чистого звуку до стилю». Такі митці, як Олег Іванович, ходять поруч з нами, але велич їх таланту і висота сподвижницької праці за життя не є належно оцінена, така доля, на жаль, усіх обдарованих особистостей.
Цигилик О.І. – випускник Львівської консерваторії, як диригент (клас М.М.Антківа і В.В.Василевича) та вокаліст (клас М. Я. Копніна) впродовж життя очолював величезну кількість студентських, професійних і любительських колективів: Хор Дрогобицького держвного музичного училища, студентський Хор Львівської державної консерваторіїї ім.М.В.Лисенка, академічні хорові капели «Легенда» таКаменяру Дрогобичі, Державна хорова капела «Трембіта», чоловічі хори – «Сурма», «Гомін» у Львові, студентський хор Львівського музичного училища імені С.Людкевича, хори Львівської політехніки та Львівської духовної семінарії.
Його творчістю захоплювалися видатні митціСтаніслав Людкевич, Микола Колесса, Анатолій КосАнатольський, Євген Козак, Михайло Антків, а диригенти українського зарубіжжяз Польщі Ярослав Полянський, зі Словаччини Левко Довгович, з Англії Ярослав Бабуняк творчо співпрацювали з Олегом Івановичем і мали ряд спільних концертів. Студентські хори Олега Цигилака, свого часу, дуже полюбляв А.Й.КосАнатольський і певний час супроводжував їх гастрольними поїздками Україню.
Хорові колективи під орудою О.І. Цигилика дали ряд концертів у багатьох країнах світуСловаччина, Сербія, Польща, Іспанія, Німеччина, Франціа, Італія, Англія, США здобувши високу оцінку й заслужене захоплення та визнання. Разом із диригентом з Англії Ярославом Бабуняком та його хоромпобратимом «Гомоном» із Манчестеру Олег Цигилик підготував велику концертну програму для обидвох хорів, яку презентували слухачам, як в Україні так і Великобританії. Авторитет Олега Цигилика, як диригента, в середовищі української діаспори завжди був високо оцінений, що дало можливість йому підготовати та продиригувати концерт зведених хорів, присвячений чотирьохсотліттю Берестейської унії, який проходив 1996 році у Ватикані. У 2000 році Олег Цигиликголовний диригент зведеного чоловічого хору чотирьох духовних семінарійЛьвівська, Тернопільська, ІваноФранківська та Дрогобицьказ нагоди святкування 2000- ліття Різдва Христового. У червні 2001-го року у житті Олега Івановича ще одна видатна віха життяпід час приїзду до Львова Вселенського Патріарха Папи ІванаПавла Другого Олегу Цигилику доручають диригувати Святою Літургією у виконанні пятисотголосого хору.
В День славного Ювілею щиро бажаємо Олегу Івановичу Многая, Многая Літа ! Незгасимої творчої енергії ! З Роси і Води!
Роксоляна Гавалюк

Поділитись