Яків Цветинський – труба (Україна)

Загальна інформація

 Джазовий трубач Яків Цветінський – один із сучасних голосів української джазової сцени. Яків, глибоко вкорінений у класичній та модерністській музиці як композитор, Яків створює джазові твори з розвиненими складними текстурами, зберігаючи свободу та спонтанність імпровізаційного характеру джазу.

Його стиль труби поєднує в собі вплив лірики Чет Бейкера, відчуття руху Кларка Террі, звучання Томаша Станка та непередбачуваність Кенні Уілера.

Народився у 90-х роках і був класично підготовленим трубачем у промисловому Дніпрі, Україна, не було іншого способу навчитися джазу, крім самовиховання. За роки пошуку інформації та повільної побудови джазової спільноти у місті Яків проклав власний шлях до неповторного джазового звучання. Закінчивши Дніпровську музичну академію в 2016 році, він отримав грант Фулбрайта на освіту в Університеті Західного Мічигану, де отримав  ступінь магістра з джазового виконання. Під керівництвом відомих музикантів Скотта Коуана, Ендрю Ратбуна та Кіта Холла, Яків розширив свої знання з імпровізації, традиційної теорії джазу та передових підходів до композиції.

У 2017 році Яків Цветінський був одним з 23 молодих музикантів, відібраних для участі у Джаз Ахеті Бетті Картер – престижній програмі резиденції джазу, що проводиться щорічно
у Центрі виконавських мистецтв імені Джона Ф. Кеннеді у Вашингтоні. Він також був одержувачем стипендії трупи Yamaha Gulf FZE у 2015 році та переможець студентських музичних
премій DownBeat у 2017 та 2018 роках. Яків виступав на міжнародному рівні з відомими артистами, такими як Майкл Абене, Йонас Йохансен та Вернон Хілл, а також виступав на численних джазових фестивалях, включаючи джазовий фестиваль EFG в Лондоні, фестиваль клавіатури Gilmore, і Джаз-фест «Леополіс» (колишній Alfa Jazz Fest).
Наразі Яків Цветінський перебуває у м. Дніпро, Україна, де виступає по всій країні. Він також викладає в Академії музики ім. М. Глінки, де також відновлює програму джазової освіти.

Поділитись