Ілля Ґрінґольц – скрипка (Швейцарія)

Загальна інформація

Ілля Грінгольц, скрипка

«Навряд чи хтось може грати на скрипці з більшою експресією та безкомпромісністю, ніж Грінгольц» (Süddeutsche Zeitung)

Скрипаль російського походження Ілля Грінгольц завойовує серця слухачів своєю надзвичайно віртуозною грою та чуттєвими інтерпретаціями, постійно знаходячись в пошуку нових музичних викликів. Як високо затребуваний соліст він володіє широким репертуаром відомих оркестрових творів, але також виконує сучасну музику та твори, які рідко можна почути в живому виконанні. Він виконував прем’єри творів Пітера Максвелла Девіса, Огасти Ред Томас, Крістофа Бертрана та Мікаеля Джарреля. До того ж він цікавиться виконанням історичної музики і співпрацює з такими колективами, як Фінський бароковий оркестр, оркестр «Arcangelo» та Оксфордський філармонійний оркестр.

Ілля Грінгольц виступав з провідними оркестрами світу, серед яких Королівський оркестр Ліверпульскої філармонії, Симфонічний оркестр Бі-Бі-Сі, Німецький симфонічний оркестр Берліну, Санкт-петербурзький філармонійний оркестр, Лос-анджелеський філармонійний оркестр, Чиказький симфонічний оркестр, Симфонічний оркестр NHK, Камерний оркестр ім. Малера, обидва оркестри Південно-західного німецького радіо. До нещодавніх яскравих проектів відноситься співпраця з Симфонічним оркестром Баварського радіо, Ізраїльським філармонійним оркестром, Бамбергським симфонічним оркестром, Варшавським філармонійним оркестром, Копенгагенським філармонійним оркестром, Симфонічним оркестром Бірмінгема та Сінгапурським філармонійним оркестром.

Поточний концертний сезон для Іллі Грінгольца розпочався з надзвичайно успішних сольних концертів на Берлінському музичному фестивалі (Musikfest Berlin) та Зальцбурзькому музичному фестивалі (Salzburger Festspiele), які видання Der Standard назвало «виконанням століття». Подальші творчі плани включають виступи на таких відомих сценах, як Кельнська філармонія, Стокгольмський концертний зал, Фестшпільхаус в Баден-Бадені та Оперний театр Колон в Буенос-Айресі, а також співпрацю з оркестрами, серед яких Шотландський симфонічний оркестр Бі-Бі-Сі, Барселонський симфонічний оркестр та Тайбейський симфонічний оркестр. Восени цього року Ілля Грінгольц знову об’єднається з Фінським бароковим оркестром, щоб представити публіці скрипкові концерти Пьєтро Локателлі, справжні віртуозні твори, які рідко виконуються.

Ілля Грінгольц також є першою скрипкою в «Квартеті Грінгольц», який він заснував в 2008 році, і виступи якого мали величезний успіх на Зальцбурзькому фестивалі, Літньому фестивалі в Люцерні, Музичному фестивалі ім. Менухіна в Гштааді, Единбурзькому міжнародному фестивалі, Оперному театрі «Ла Феніче» в Ніцці. Як захоплений камерний музикант Ілля Грінгольц співпрацює з такими музикантами, як Юрій Башмет, Давид Кадуш, Ітамар Голан, Пітер Лол, Александр Маджар, Ніколас Альтштадт, Андреас Оттензаммер, Антуан Таместі, Йорг Відман, а також є частим гостем на фестивалях в Люцерні, Вербьє (Швейцарія), Кухмо (Фінляндія), Кольмарі (Франція), Бухаресті (Фестиваль ім. Енеску), Фестивалі «Serate Musicali» в Мілані та Санкт-Петербурзі.

Після численних схвальних відгуків критиків щодо його записів на лейблах «Deutsche Grammophon», «BIS» та «Hyperion» в період 2010-2011 рр. Ілля Грінгольц присвятив себе виконанню камерної музики Роберта Шуманна, випустивши 3 диски на лейблі «Onyx». В 2013-2014 рр. його запис «24 Каприсів для скрипки соло» Ніколи Паганіні отримав багато чудових відгуків. В 2015 р. він також здійснив запис творів оркестрового репертуару: Концерт для скрипки з оркестром Мечислава Вайнберга у супроводі Варшавського філармонійного оркестру та Концерт для скрипки з оркестром Антоніна Дворжака у супроводі Празького філармонійного оркестру (лейбл «Deutsche Grammophon»), а в 2017 році – Концерти Корнгольда та Адамса у супроводі Копенгагенського філармонійного оркестру (лейбл «Orchid Classics»). Нещодавно лейблом «BIS records» було випущено диск із записом «Duo Concertant» Ігоря Стравінського, а наступним на черзі і довгоочікуваним є запис оркестрових творів композитора.

Ілля Грінгольц опановував мистецтво гри на скрипці та композиції в Санкт-Петербурзі під керівництвом Тетяни Ліберової та Жанни Металліді, після цього він поступив до Джульярдської школи музики, де його наставником був Іцхак Перлман. В 1998 р. він отримав першу премію на Міжнародному конкурсі скрипалів ім. Н. Паганіні, ставши наймолодшим за всю історію конкурсу переможцем.

Ілля Грінгольц обіймає посаду професора по класу скрипки в Цюріхській школі мистецтв, а також є членом Міжнародного товариства скрипалів при Королівській консерваторії Шотландії в Глазго. Він грає на скрипці роботи майстра Бартоломео Джузеппе Гварнері («дель Джезу»), виготовленій в Кремоні в 1742-1743 рр., яка надана йому для тимчасового використання з приватної колекції.

Поділитись