Ґейл Арчер – орган (США)

Загальна інформація

Ґейл Арчер – органістка Вассар-коледжу і директор музичної програми в Колумбійському університеті. Арт-директор циклів органних концертів в Центральній синагозі Нью-Йорка. Номінант премії «Греммі», міжнародна концертна органістка, хоровий диригент і музикознавець.

Навесні 2010 року вона відзначила 325-ту річницю від дня народження великого Йоганна Себастьяна Баха серією з шести концертів в Нью-Йорку, останній з концертів пройшов в Центральній синагозі з «Мистецтвом Фуги».

Спеціалізоване американське музичне видання «Культура» відзначила, що «гра Ґейл Арчер співзвучна вибору композиторів і творів для концертів – вони охоплюють весь спектр людських емоцій. Як завжди багато що пов’язує нас з Бахом, але в той же час Арчер ніколи не випускає з уваги і інших видатних музичних особистостей».
У 2009 році її весняний цикл музики «Мендельсон в Романтичному Столітті» був натхненний екстраординарною універсальністю Мендельсона як композитора, диригента, виконавця і вченого. Цикл складався не тільки з музики самого Мендельсона, а й увійшов ряд маловідомих творів для органу, написаних його сестрою, Фанні Мендельсон і Кларою Шуман. Цикл був записаний лейблом Майер-Медіа. Ґейл Арчер була першою американкою, яка грала цикл творів Олів’є Мессіана в столітній ювілей від дня його народження в 2008 році. «Нью-Йорк Таймс»: «в інтерпретації Ґейл Арчер була присутня чарівна індивідуальність». Журнал «Тайм-аут Нью-Йорк» визнав концертний цикл Мессіана “Кращим в 2008” в Класичній музиці і опері.

Записи Ґейл Арчер охоплюють період з XVII по XXI століття, багата дискографія відрізняє її музичну майстерність: записи зроблені на великих романтичних інструментах, на барокових органах. Її новий компакт-диск, «Бах, неперевершений геній» містить чудові імпровізації на теми лютеранських мелодій «Лейпцігського автографа».

Поділитись