Завершився 25. Міжнародний фестиваль сучасної музики «Контрасти»

22.10.2019
Опис

Фестиваль тривав впродовж 4-20 жовтня та об’єднав музикантів із понад десяти країн світу! Також під час «Контрастів» відбулися восьмі майстер-класи нової музики COURSE, три події яких увійшли у програму фестивалю.

Вагомою складовою цьогорічної програми «Контрастів» були події, що репрезентували українське музичне мистецтво ХХ-ХХІ ст. Зокрема, чимало вражень залишили концерти симфонічної музики за участі Академічного симфонічного оркестру Львівської національної філармонії, який виступив під орудою Теодора Кухара («Лятошинський об’єднує», 11 жовтня), Львівського камерного оркестру «Академія», який презентував композиції під батутою Ігоря Пилатюка («#2: Український контекст», 18 жовтня) та Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова». За участі останнього (диригував Тарас Вергун) та польсько-українського складу солістів відбулося закриття фестивалю, на якому також прозвучали дві світові прем’єри українських композиторів.

Окрім концертів за участі оркестру, українська музика також була репрезентована у тематичних камерних подіях. Це два концерти із циклу «Ескіз до портрету композитора», у яких виконувались твори Святослава Луньова (10 жовтня) та Володимира Загорцева (12 жовтня) відповідно. Третя подія із цього циклу була присвячена творчості сучасного польського композитора Кшиштофа Меєра (6 жовтня).

Ще дві події презентували камерну музику галицьких майстрів: «Галицькі композитори ХХ ст.: вокальна творчість» (12 жовтня) та «#1: Галицький контекст» (13 жовтня).

Чи не найбільш яскравими були концерти за участю гостей фестивалю! Під орудою польського диригента Вінсента Козловського, альтистки Катерини Супрун та за участі Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії 4 жовтня відбулося грандіозне відкриття 25-х «Контрастів». Наступного дня на сцені Концертного залу Людкевича спільно із симфонічним оркестром INSO-Львів виступив ізраїльський перкусійний ансамбль Tremolo Ensemble.

6 жовтня гості фестивалю познайомились із музикою сучасних литовських композиторів («Oboe Magic»), а 13 жовтня – із творчістю польсько-українського дуету Dąbrowski/ Mańko. За інтерпретацією польського фортепіанного дуету Lutosławski Piano Duo 15 жовтня можна було спостерігати буквально в кількох метрах, адже слухачі розмістились довкола виконавців на сцені, а 17 жовтня відбувся ще один симфонічний концерт за участі швейцарського диригента Сімона Камартіна, Лідії Футорської (скрипка) та АСОЛНФ.

Світлини з родії Lutosławski Piano Duo

Осередком творення сучасного мистецтва та спілкування стала «Ніч контрастів», яка тривала з вечора 19 до надрання 20 жовтня. У рамках цього проєкту відбувся фінальний концерт композиторів-учасників COURSE, де їх твори можна було почути у виконанні ансамблю Nostri Temporis.

Також у рамках свого гастрольного туру Україною у «Ночі контрастів» також взяв участь польський колектив виконавців на електричних струнних інструментах Neo Electric Quartet.

Світлини з події “Ніч Контрастів”

25-ий фестиваль «Контрасти» був надзвичайно масштабним та поєднав найрізноманітніші проекти! За тривалий час свого існування він став невід’ємною частиною музичного життя України та виховав кілька поколінь поціновувачів музичного мистецтва, що, безумовно, є важливим!

Цікаві моменти подій «Контрастів» зафіксовані на офіційній сторінці фестивалю у Facebook: https://www.facebook.com/contrasts.icm.festival/

Поділитись


Популярне

22.01.2024 Концерти

VIII Різдвяний благодійний фестиваль коляди та духовної пісні відкрив ансамбль «Високий Замок»

У неділю, 21 січня у храмі Різдва Пресвятої Богородиці Академічний інструме...

05.11.2023 Анонси

Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львівської філармонії вирушив у гастрольне турне Нідер...

Традиційно наприкінці року Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львів...

07.11.2023 Концерти

До 45-річчя творчої діяльності Мар’яна Шуневича

За високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток та п...