Звучання Львівської філармонії #32 «Діалог без кордонів»

Неділя 24.05.2020 / 18:00

Онлайн трансляція

Вхід вільний

Опис

У травні 2007 року двоє молодих українських музикантів – композитор і гобоїст Максим Коломієць та композитор і піаніст Олексій Шмурак заснували у Києві ансамбль сучасної музики Ensemble Nostri Temporis. Розпочавши свою діяльність з презентації київській публіці антологій музичного авангарду і модернізму, а також монографічних концертів класиків XX сторіччя Джачінто Шелсі і Бернда Алоїса Циммерманна, ансамбль взяв курс на пропагування творчого доробку найяскравіших сучасних композиторів різного покоління.
Починаючи з 2010 року керівником колективу є композитор та музичний менеджер Богдан Сегін. З цього часу ансамбль стає постійним учасником всіх найголовніших фестивалів нової музики в Україні, реалізовує цілий ряд власних творчих проєктів та починає активно гастролювати за кордоном.

У 2006 році в польському місті Ґданськ група молодих музикантів створює NeoQuartet – струнний квартет, до складу якого увійшли Кароліна Пьонтковська-Новіцька (перша скрипка), Павел Капіца (друга скрипка), Міхал Маркєвіч (альт) і Кшиштоф Павловський (віолончель). Головна мета колективу – співпрацювати з сучасними композиторами і зробити їх музику відомою для великої аудиторії.

З березня 2013 року почалася тісна дружба та творча комунікація між цими двома колективами, результатом якої стало створення першого польсько-українського ансамблю сучасної музики Neo Temporis Group – без сумніву одного із найбільш оригінальних в Україні міжнародних проєктів у сфері нової музики. Ідея створити такий ансамбль виникла під час “Української бієнале нової музики”, фестивалю, який відбувся у березні 2013 року і об’єднав своїми подіями Київ і Львів.

Головна мета діяльності Neo Temporis Group полягає у спільному бажанні музикантів творити тривалу міжнародну культурну співпрацю, яка базується на взаємному обміні музичним досвідом та пошуках нової якості в сучасному музичному мистецтві. За короткий час існування ансамбль мав чимало виступів на престижних фестивалях сучасної музики. Neo Temporis Group дебютував у вересні 2014 року на фестивалі “Варшавська Осінь” і виконав чотири твори, спеціально написані для колективу польськими та українськими композиторами. Три композиції з цієї програми (українців Олексія Шмурака, Богдана Сегіна та поляка Славоміра Купчака) було написано на замовлення Асоціації NeoArte в рамках програми Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща “Колекції – пріоритет Композиторські Замовлення”, реалізованої Інститутом музики і танцю Польщі. Концерт було повторено у жовтні того ж року в Ґданську під час фестивалю NeoArte Spektrum Muzyki Nowej, а також у Львівській філармонії на ювілейному XX Міжнародному фестивалі сучасної музики “Контрасти”. У 2015 році ансамбль замовив новий твір в українського композитора Максима Коломійця та організував серію концертів у Львові, Ґданську та Кракові.

У квітні 2016 року Neo Temporis Group спільно з польським диригентом Лукашем Вудецьким реалізував своє перше українське турне з проєктом “Нова музика. Діалог без кордонів”. Концерти відбулися у Львові, Івано-Франківську, Києві та Одесі. Ведучою кожного концерту була польський музичний критик Моніка Пасєчнік. В програмі концетрів звучали твори композиторів з Польщі (Славомір Купчак, Кароль Непельський, Даріуш Пшибильський, Єжи Корновіч) та України (Олексій Шмурак, Богдан Сегін, Максим Коломієць, Золтан Алмаші).
Після турне у Концертному залі Людкевича Львівської філармонії Neo Temporis Group створили студійний аудіозапис, який того ж року було видано на CD “Dialogue Without Borders” незалежним польським лейблом Requim Records. Презентація альбому відбулася у Львові у жовтні 2016 року в рамках XXII Міжнародного фестивалю сучасної музики “Контрасти”.

—————
Сьогодні з вікон Львівської спілки композиторів на вулицю Чайковського відбудеться аудіо трансляція творів, які увійшли до CD “Dialogue Without Borders”.

Зучатимуть такі композиції:
Єжи Корновіч
“Ekstrema” для 11 виконавців (2016)

Богдан Сегін
“Talos” для струнного квартету (2014)

Максим Коломієць
“Supremus” для 11 виконавців (2015)

Даріуш Пшибильський
“Green and Maroon. Hommage à Mark Rothko” для струнного квартету (2013)

Олексій Шмурак
“I have lost my Eurydice” для 11 виконавців (2014)

Звукорежисери:
Богдан Кокотайло, Остап Мануляк
Запис здійснено Львівською філармонією у співпраці зі Студією EESEM 26.04.2016 року у Концертному залі Людкевича

Також за цим посиланням:
https://www.youtube.com/watch?v=AKXra43f6Mo
запрошуємо до перегляду відео з концерту Neo Temporis Group, який відбувся у Львівській філармонії 20.04.2016.

Поділитись