Опера “Алкід”. Відкриття

Конкурс Молодих Вокалістів ім. Василя Сліпака. Відкриття.

Неділя 15.12.2019 / 14:00

Концертний зал Людкевича

100-400

Абонементи діють

Опис

Упродовж 15-20 грудня 2019 року за ініціативи Львівської Національної Філармонії у Львові триватиме Конкурс молодих вокалістів імені ВАСИЛЯ СЛІПАКА – видатного українського оперного співака, соліста Паризької Національної Опери, волонтера, учасника бойових дій на Сході України, Героя України, кавалера ордена «За мужність» І ступеня. Цього року Конкурс проводиться за підтримки Президента України, Львівської обласної державної адміністрації, Львівської обласної ради та Департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА.

Відкриється Конкурс оперою Дмитра Бортнянського “Алкід”, львівська історія виконань якої триває вже понад 20 років. Знаково, що саме цей твір розпочне масштабну подію. Про її  значущість та символізм розповів Володимир Сивохіп:

“Для мене особисто зараз відбувається друге повернення до цієї опери, яке я тісно пов’язую із іменем Василя Сліпака. Саме тоді, на початку 90-х років, у 1992-1993-му, він заявив про себе як блискучий контратенор, який володів дуже хорошим тонким, чистим голосом, на який ми звернули увагу, коли він готував кантату О.Козаренка «П’єро мертвопетлює» на слова М.Семенка. Тоді також зауважили, що він може бути блискучим Алкідом. Згодом він навіть співав кілька арій у концертних виконаннях опери.

Василя Сліпака, без сумніву, можна порівняти з Алкідом! Алкід – це сильна, вольова людина, юнак, який потім в зрілості став Гераклом. І, власне, Василь в зрілості теж став Гераклом, Міфом, що для мене є тотожним. Це людина, наділена надзвичайною волею і силою.  Це наш міф про Геракла!

І ось, цього року, ми вирішили, що оскільки на Конкурс молодих виконавців, який ось-ось відкриється, приїде багато вокалістів з різних країн, буде цікаво, якщо прозвучить такий своєрідний подарунок від Василя – опера «Алкід»!”

Cвітлини з концерту

 

Виконавці:

  • Софія Соловій- Алкід
  • Назар Тацишин – Фронім
  • Евеліна  Любонько – Аретея
  • Маріанна  Лаба – Едоніда
  • Камерний Хор “GLORIA”
  • Оркестр Барокової капели  ЛНМА ім. М. Лисенка (Анна Іванюшенко – керівник)
  • Володимир  Сивохіп – диригент

В програмі:

  • Дмитро Бортнянський. Опера “Алкід”

Поділитись