Орган Яна Слівінського у Львові

Неділя 25.08.2019 / 20:00

Римо-католицький кафедральний собор (пл. Катедральна, 1)

Вхід вільний

Опис

Львів здавна був одним із європейських центрів органної музики. У ХІХ столітті найвідомішою та найкращою в Галичині була фабрика Яна Слівінського. Навчаючись впродовж десяти років у Франції, він здобув належну практику у знання у цій сфері. Органи майстра славились повнотою звучання. Відомо, що його фабрика виготовила інструменти для храмів у Старому Яричеві, Бібрці, Вижниці, що на Буковині, Перемишлі, Кракові, а також ще для багатьох сіл та містечок. У Львові він сконструював органи для Львівської консерваторії, кількох храмів, а також його найбільшим проектом мав стати 32-голосний орган для Львівської філармонії, однак він так і не встиг повністю завершити своє творіння.

До сьогодні зберігся інструмент Яна Слівінського у Латинському кафедральному соборі. У цій локації й відбудеться концерт органної музики, який дасть змогу хоч трішки познайомитися із спадщиною видатного майстра!
Композиції прозвучать у виконанні знаного польського органіста, ректора Музичної академії в Катовіце, Владислава Шиманського. Програму події складуть органні твори польських, португальських, нідерландських, німецьких, угорських та французьких майстрів. Вхід вільний!
Виконавці :
Владислав Шиманський, орган (PL)
Програма :
Ян Подбельський. Прелюдія
Йоганн Пахельбель. «Aria Sebaldina» з «Hexachordum Apollinis»
Ян Пітерсон Свейлінк. Токата
Ян Пітерсон Свейлінк. Варіації на тему «Mein junges Leben hat ein End»
Карлос Сеішас. Соната мі мінор
Мечислав Сужинський. Варіації на тему пісень «Святий Боже»
Фелікс Мендельсон Бартольді. Органна соната № 5 Ре мажор тв. 65 № 3
Ференц Ліст.  Аве Марія
Теодор Дюбуа. Токата Соль мажор

Поділитись