«Їх слово і музика – правдива велич України». Тарасу Шевченку та Миколі Лисенку присвячується

Камерна сцена (вул. Чайковського, 7, вхід «Каса», третій поверх)

Неділя 18.03.2018 / 17:00

Камерна сцена (вул. Чайковського, 7, вхід «Каса», третій поверх)

50

Опис

18 березня Львівська обласна філармонія запрошує на концерт, присвячений двом корифеям української культури. Березень  традиційно – це місяць вшановування Кобзаря, і на ці дні припадає день народження Миколи Лисенка. Авторка ідеї Ольга Фенюк розповіла, що поєднала у концерті творчість двох митців, які стали символами нашої національної ідентичності.

«Кобзареве слово піднесло українську мову на рівень світової культури, – зазначила Ольга Фенюк. – Те, що Шевченко зробив для української мови та літератури, це ж зробив і Лисенко для української класичної музики… Лисенко походив з дворянської родини, де культивувалася французька мова. У підлітковому віці до нього потрапив заборонений на той час «Кобзар», і майбутній композитор перейнявся текстами Шевченка, почав вивчати фольклор. Згодом ця українська мелодика увійшла у його професійну творчість. Він зробив чимало обробок народних пісень, записував їх для майбутніх поколінь».

На концерті прозвучать пісні на Шевченкові тексти, серед яких ми почуємо і твори Миколи Лисенка. Солюватиме сопрано Ольга Фенюк. Бандурист Назар Куцевич виконає думи, як колись в давнину це робили кобзарі. Музичний акомпанемент  – від  Олени Мацелюх (фортепіано) та Академічного інструментального ансамблю «Високий Замок», а поетичне слово й сплетіння історії Шевченка й Лисенка – від Інни Павлюк та Тетяни Шаленко.

Поділитись