Різдвяна симфонія

Концертний зал Людкевича

Неділя 22.12.2019 / 18:00

Концертний зал Людкевича

100-400

Абонементи діють

Опис

Ці мелодії й інтонації, які ми пізнаємо у ранньому віці, спершу через слуховий досвід, а згодом, колядуючи, — через власний же голос, мелодії, які протягом століть передавались «з рук у руки» поколіннями, стали невід’ємною складовою української ідентифікації. Коли ми їх чуємо, щось дуже глибинне пробуджується всередині нас.

Саме тому «Симфонічна коляда» від оркестру INSO-Львів неодмінно розбудить у вашій душі не просто святковий настрій, а подарує справжнє переживання радості від контакту з рідним і давнім, а водночас сучасним.

Ідея – розписати мелодії колядок для великого симфонічного оркестру, створивши симбіоз фольклору і академічної традиції, – прийшла знаному українському письменнику, поету і видавцю, Лауреату Національної премії України імені Тараса Шевченка – Івану Малковичу, з якою він звернувся до двох українських Метрів –  Мирослава Скорика та Івана Небесного.

Іван Малкович: «Як ревний колядник і щедрівник, віддавна мріяв, щоб наш постсовковий “новорічний” простір наповнювався духом Високого Українського Різдва. Щоб поряд з американською різдвяною музикою лунали симфонічні версії наших неймовірних за красою коляд. Я щасливий, що маестро Мирослав Скорик та Іван Небесний сприйняли мою ідею і створили дві розкішні Різдвяні симфонії – одну, сказати б, класичнішу, з широким “бетховенським” звучанням (в часи Бетховена в нас не було своєї держави, тож я мріяв, щоб маестро Скорик спробував бодай музично нас “одержавити”), а другу — легшу, прозорішу і доступнішу ширшому загалові. І все вдалося понад усякі сподівання!.. А перше виконання довірено чудовій симфонічній формації — оркестру «INSO-Львів».

Композитори Мирослав Скорик та Іван Небесний створили витончені симфонічні інтерпретації найвідоміших і найулюбленіших колядок, у яких кожна коляда «оживає» багатством барв і гармоній у руках майстрів-композиторів. Мелодика й експресія української усної музичної традиції об’єднується з надбанням європейського класичного мистецтва і виливається у справжню музичну симфонічну оповідь. Це оповідь про вічне – оповідь про нас, українців.

Чекаємо вас на львівській прем’єрі цих творів в концерті 22 грудня. Подаруйте собі справжнє свято в ці чудові передріздвяні дні!

 Виконавці:

  • Академічний симфонічний оркестр «INSO-Львів»
  • Євген Крук, диригент
  • Іван Малкович, автор ідеї

Програма:

  • Мирослав Скорик “Симфонія колядок” (львівська прем’єра)
  •  Іван Небесний “Різдвяні симфонізми” (львівська прем’єра)

 

Поділитись