Американський оркестр виступив у Львові з двома концертами: стаття і сюжет

26.07.2018
Опис

Колоритні виступи інтернаціонального музичного колективу приймала сцена Львівської філармонії.

22-го та 24-го липня у Львівській філармонії відбулися два концерти «Американського оркестру» («The Orchestra of the Americas» – англ.), який об’єднує молодих музикантів із понад 20-ти країн світу. Переважна більшість них – із країн Латинської Америки, адже засновниками оркестру є меценати з Венесуели та Сполучених Штатів – подружжя Артуро та Гільди Окоа-Бріллембурґів. 

Львівська національна філармонія - Американський оркестр виступив у Львові з двома концертами: стаття і сюжет

Це перший візит оркестру в Україну. Щороку він збирається на резиденцію та концертний тур протягом червня-серпня, під час якого виступає по всьому світу. В рамках свого туру Європою цього року оркестр, окрім Львова, виступить також у Києві та Одесі, звідки далі музиканти поїдуть до Польщі, Німеччини та Великої Британії.

Оркестр заснований у 2001 р. і за підтримки Посольства США в Україні на цей час до його складу входять п’ять музикантів-українців.

«Зараз в оркестрі є п’ятеро музикантів з України. Це вперше, коли в турі оркестру беруть участь українці, і, напевно, їм дуже приємно виступати сьогодні тут –  у себе вдома», – розповідає менеджер оркестру по зв’язках із громадськістю Освальдо Баярді.

Журналісти «Lemberg News Info» відвідали другий день концерту, коли на одній сцені одночасно виступили і Американський оркестр, і оркестр Львівської філармонії.

Львівська національна філармонія - Американський оркестр виступив у Львові з двома концертами: стаття і сюжет

Складався концерт із трьох частин:

  1. Концерту німецького композитора Йоганнеса Брамса (диригент Ховард Ерл – головний диригент Національного одеського філармонійного оркестру, фортепіано – Крістіна Міллер).
  2. «Гуцульського триптиху» Мирослава Скорика, мотиви якого добре знайомі львів’янам із фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» (диригент Тарас Криса – диригент Львівського філармонічного оркестру, директор оркестрової діяльності Університету штату Невада (США)).
  3. Уривку із бродвейського мюзиклу «Вестсайдська історія» американського композитора Леонарда Бернстайна (диригент – Ховард Ерл).

Розпочалась подія з виступу Крістін Хоукінс, заступника прес-аташе Посольства США в Україні, яка влучно зазначила, що слухачі отримають насолоду від пристрасті цих різноманітних музикантів.

Як вже зазначалося вище, у першій частині концерту відвідувачі Львівської філармонії мали нагоду послухати соло на фортепіано російсько-німецької виконавиці Крістіни Міллер, гра та виконання кардинально різних партій в одному концерті якої вразила і явно зачарувала львівську публіку. І це не дивно, адже Крістіна Міллер розпочала свою музичну кар’єру ще у вісім років, коли вперше виступала з оркестром і виконувала концерт В. А. Моцарта. Зараз Крістіна Міллер регулярно виступає з сольними концертами в США, Бразилії, Мексиці, Кореї, Австралії.

Львівська національна філармонія - Американський оркестр виступив у Львові з двома концертами: стаття і сюжет

Після завершення ж другої частини концерту, коли оркестр під диригуванням Тараса Криси виконав «Гуцульський триптих» Мирослава Скорика, зал завмер: музика цілком передавала трагізм і містику фільму «Тіні забутих предків», і навіть дивно усвідомлювати, що партію на гуцульський манер виконує латиноамериканський оркестр – настільки душевно і захоплююче це було. Твір був поділений на частини відповідно до сценарію фільму «Тіні забутих предків»: «Дитинство», «Іван та Марічка» та «Смерть Івана».

Художній керівник і головний диригент Національного одеського філармонійного оркестру Хобарт Ерлрозповів журналістам «Lemberg News Info», що реакція публіки залежить від віри, настрою виконавців і настрою самої публіки.

«Більшість оркестру є іспаномовною, але всі різні культури – Мексика, Колумбія, Аргентина тощо. Цей проект є унікальним, де якраз і співіснує стільки різних країн. Такого в світі ніде немає», – розповів Хобарт Ерл про унікальність складу оркестру та його особливість.

«Оркестр репрезентує музикантів з усього американського континенту – від Канади до Аргентини. І кожного року ми відправляємося у турне в різні країни світу. Цього року наше турне включає, окрім України, Польщу, Німеччину та Велику Британію. Це перший візит оркестру в Україну і ми дуже приємно здивовані», – розповів менеджер оркестру по зв’язках із громадськістю Освальдо Баярді.

Львівська національна філармонія - Американський оркестр виступив у Львові з двома концертами: стаття і сюжет

«Це цілком інша мова, ці мелодії — у них стільки закладено. Ви якимось чином відчуваєте, що ці мелодії належать українському народу. У них є щось виразно фолькове, і, загалом, це дуже красива музика. Ми всі були приємно здивовані, адже ми не сподівались чогось настільки яскравого. Це справжнє відкриття для нас», – поділився своїми враженнями про виконання «Гуцульського триптиху» Мирослава Скорика один із музикантів оркестру Едуардо Сімпсон (віолончель).

Приємним бонусом по завершенні концерту стало виконання латиноамериканської музики, що супроводжувалося танцями з прапорами країн, музиканти яких входять до складу оркестру.

Джерело: https://lemberg-news.info/amerykanskyi-orkestr-vystupyv-u-lvovi-z-dvoma-kontsertamy-siuzhet/

 

Поділитись


Популярне

22.01.2024 Концерти

VIII Різдвяний благодійний фестиваль коляди та духовної пісні відкрив ансамбль «Високий Замок»

У неділю, 21 січня у храмі Різдва Пресвятої Богородиці Академічний інструме...

05.11.2023 Анонси

Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львівської філармонії вирушив у гастрольне турне Нідер...

Традиційно наприкінці року Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львів...

07.11.2023 Концерти

До 45-річчя творчої діяльності Мар’яна Шуневича

За високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток та п...