Виставка Валерія Шаленка «Навколо Шевченка»

15.03.2018
Опис

Львівська обласна філармонія долучилася до святкування Шевченківських днів на лише насиченою концертною програмою, а й іншими мистецькими заходами. Зокрема, всі охочі можуть відвідати тематичну виставку, яка у березні прикрашатиме фойє філармонії.

Український художник, вітражист, графік та живописець Валерій Шаленко створив серію робіт під назвою «Навколо Шевченка». Вони майстерно ілюструють спогади сучасників поета із супровідним текстом про конкретно зафіксовані історії чи події. Частина робіт відображає образ Шевченка у житті наступних поколінь. Цикл, створений до 200-річчя з дня народження Кобзаря, містить 20 робіт.

Митець зазначив, що метою цієї виставки є спроба наблизити нас до Шевченка, заглибитись у його сутність як людини, зрозуміти мотивацію його дій і найголовніше – пізнати цю постать без усіляких домислів, викривлень, різноманітних ідеологічних нашарувань.

Валерій Шаленко розповів, що “уродини Тараса Шевченка відзначаємо в умовах гострої кризи і фактично у стані війни — не лише збройної, але й інформаційно-ідеологічної. Мета наших ворогів –  знищення не лише України як держави, але й української культури. Історичний досвід показує: якщо загублену державність з часом можна відвоювати знову, то втрата культурних цінностей є незворотною. Важливість правдивого пізнання своєї культурної спадщини є надзавданням для кожного з нас”.

Митець багато років працює в жанрі монументального мистецтва. Його вітражі прикрашають численні сакральні споруди у Львові та на Львівщині, на Франківщині і навіть у Празі.

 

Поділитись


Популярне

22.01.2024 Концерти

VIII Різдвяний благодійний фестиваль коляди та духовної пісні відкрив ансамбль «Високий Замок»

У неділю, 21 січня у храмі Різдва Пресвятої Богородиці Академічний інструме...

05.11.2023 Анонси

Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львівської філармонії вирушив у гастрольне турне Нідер...

Традиційно наприкінці року Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львів...

07.11.2023 Концерти

До 45-річчя творчої діяльності Мар’яна Шуневича

За високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток та п...