«Музика без кордонів»: або як львівські композитори демонстрували свої твори киїівській публіці»

04.12.2017
Опис

У столиці відбувся напівмарафон солістів та композиторів Львівської обласної філармонії. Впродовж двох днів вони представили свою майстерність починаючи з ранньої класики, завершуючи творами композиторів нової генерації.

Впродовж двох днів вибагливу київську публіку дивували солісти Львівської обласної філармонії – виконанням класичних творів. Розпочали захід із справжнісінького творчого концерту-портрету львівських композиторів. Концертна програма тривала впродовж трьох годин та вражала різноманіттям жанру: львівська фортепіанна школа, українська монодія і безліч цікавих сюрпризів.

Своєрідною родзинкою напівмарафону стала можливість відвідувачів поспілкуватися з композиторами тет-а-тет опісля завершення заходу. Напрочуд теплим сприйняттям публікою була творчість композиторів, імена яких до сьогодні були мало відомі у столиці. Їх гідно представили солісти Львівської обласної філармонії. Вони виконали твори С. Людкевича, Н. Нижанківського, М. Колеси, В. Флиса та інших. Не оминув подію і знаний композитор Юрій Ланюк, який подарував відвідувачам концерту твір «Соната Чекання», написаний для віолончелі, фортепіано і чотирьох мелодичних голосів. Крайнім виступом була українська монодія чоловічого ансамблю «Kalophonia» під керівництвом Тараса Грудового.

На другий день у рамках міні-марафону «Нова музика Львова» відбулась зустріч з вибагливою назвою «Парфумерний гардероб». Кваліфіковані парфумери представили на марафоні українську парфумерію середини 20 століття. Українська парфумерія починає експериментувати – розробляє парфуми для домашніх улюбленців. Ба більше, вже давно на українському ринку існують парфуми для дітей. Всі парфуми поєднані групами, тобто несуть один компонент. Характерні ознаки української парфумерії: виділяється поєднанням непоєднуваних компонентів; поєднання квітів з водою, прянощів з водою – це призвело до нової плеяди української парфумерії.

Буржуазна парфумерія – це та, яка несе нотки гламуру, особистості, еротики. Місія української парфумерії – Фіксація Українських архетипів, таких як: аромати червоної рути, польові квітки (крокус) та інші. З погляду сучасного мистецтва, парфумерія – це мануфактура, а не мистецтво.

«Парфумерія потребує вторинного ринку» – переконані парфумери Владислав Зварич та Богдан Зубченко.

Як правило, вторинний ринок оцінює тільки плафон, а не те, що є у ньому. Для того, щоб парфумерію все-таки визнали мистецтвом, українські парфумери починають експериментувати, а саме: створюють взаємодії парфумерії з різними видами мистецтва. Як наприклад, це було на фестивалі «Контрастів» у Львові, коли аромат поєднався з музикою бароко.

Завершальною частиною марафону став перформанс електронної музики #liveelectronic, який у поєднанні з парфумерними нотками вдало підсилив відчуття та характер творів.

Цьогорічний марафон став святом справжньої галицької класичної музики. Різноманіття цьогорічного свята приємно потішило поціновувачів величного та вічного – класичної музики.

Ростислав Пелех, журналіст

Софія Малендевич, фото
https://lh3.googleusercontent.com/-yhzBHddA5Dk/WiaBRJW8QaI/AAAAAAAABkc/Xvh-ItANMXAKx84HdSp4KIZBcTVQy-9dQCL0BGAs/w530-d-h530-n-rw/112.jpg

Поділитись


Популярне

22.01.2024 Концерти

VIII Різдвяний благодійний фестиваль коляди та духовної пісні відкрив ансамбль «Високий Замок»

У неділю, 21 січня у храмі Різдва Пресвятої Богородиці Академічний інструме...

05.11.2023 Анонси

Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львівської філармонії вирушив у гастрольне турне Нідер...

Традиційно наприкінці року Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львів...

07.11.2023 Концерти

До 45-річчя творчої діяльності Мар’яна Шуневича

За високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток та п...