Олена Мацелюх виконала інтерпретацію числа пі

14.03.2018
Опис

День числа пі сьогодні святкують у всьому світі. І – не лише математики, а й музиканти. Сьогодні львівська органістка Олена Мацелюх виконала інтерпретацію числа пі на фортепіано та органі.

Олена Мацелюх розповіла, що сьогодні вперше дізналася про те, що відзначають такий день. «Цей математичний термін, як виявляється, можна було покласти на музику. Це здійснила американська математик Маргарита Тарапатова. Сьогодні я вперше у Львові виконала цю музику спочатку на фортепіано у телевізійній студії, а потім на органі у Львівському органному залі».

За словами Олени Мацелюх, зазвичай вважають, що у математики мало спільного з музикою, але насправді це не так. «Музика – це не лише набір звуків, це система їхньої організації. Лади, якими користуються музиканти й композитора, мажор та мінор, виникли з давньогрецької системи ладів, яка містить в основі математичні розрахунки… Число пі – це щось зовсім інше, нескінченне й неповторне. Математик, яка поклала його на музику, скористалася ідеєю, що права рука – це щось нескінченне, космічне, а ліва рука використовує мажорний та мінорний лад. Тому коли звучить ця мелодія, слухачі справді захоплені».

Олена Мацелюх зазначила, що музика числі пі не схожа ні на що інше і її дуже важко запам’ятати. «Це набір звуків у хаотичному порядку, який нагадує щось космічне», – додала органістка.

Поділитись


Популярне

22.01.2024 Концерти

VIII Різдвяний благодійний фестиваль коляди та духовної пісні відкрив ансамбль «Високий Замок»

У неділю, 21 січня у храмі Різдва Пресвятої Богородиці Академічний інструме...

05.11.2023 Анонси

Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львівської філармонії вирушив у гастрольне турне Нідер...

Традиційно наприкінці року Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львів...

07.11.2023 Концерти

До 45-річчя творчої діяльності Мар’яна Шуневича

За високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток та п...