Опера “Лючія ді Ламмермур” Ґ.Доніцетті у LEM Station

23.09.2019
Опис

Вперше за незалежної України 12 жовтня  2019 року о 19.00 у трамвайному депо (LEM Station, Д. Вітовського 57, м. Львів) у рамках Lukash Fest відбудеться постановка опери “Лючія ді Ламмермур” Ґ.Доніцетті! Композиція звучатиме українською мовою у перекладі Миколи Лукаша. У події візьмуть участь відомі постановники, солісти та колективи, серед яких Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії.

Микола Лукаш – один із найталановитіших перекладачів ХХ сторіччя, поліглот, поет та лексикограф, що здійснив більше 3500 перекладів з майже двох десятків мов та працював над масштабним лексикографічним проектом. Майстер слова не припиняв перекладати, незважаючи на репресії радянської влади, а також своїми перекладами намагався реформувати українську мову після спотворення радянською цензурою та мовною політикою.

Фестиваль “Лукаш Фест” має на меті популяризувати переклади та оригінальні твори Миколи Лукаша, значна кількість яких виконуватиметься вперше. Різножанровість та міждисциплінарність фестивалю відобразить багатогранність постаті знаменитого перекладача і дозволить показати широкому загалу, що у нас також є віртуоз слова світового рівня.

Однією провідних подій фестивалю стане нова постановка опери Ґ.Доніцетті “Лючія ді Ламмермур”, яка прозвучить українською мовою.  Перекладу цієї опери пощастило потрапити в репертуар Київського театру опери та балету ім. Т.Г. Шевченка (сьогодні – Національна опера України ім. Т.Г. Шевченка) у 1963 в постановці Ірини Молостової, яка протрималася в репертуарі більше десятиліття. Її навіть поновили на сцені того ж театру (постановка І. Молостової) у 2001 році.

Сучасна постановка “Лючії ді Ламмермур” Юлії Журавкової стане першою постановкою перекладу цієї опери за незалежної України. Для українського любителя оперного мистецтва звично чути опери мовами оригіналу. Проте, у світі давно практикуються постановки двома мовами – мовою оригіналу та мовою країни, у якій ставиться постановка.

ВХІД ВІЛЬНИЙ ЗА ПОПЕРЕДНЬОЮ РЕЄСТРАЦІЄЮ (Реєстрація триває до 30 вересня) 12+
https://forms.gle/nX9bWLdmwDTBYvmF6

Режисер-постановник – Юлія Журавкова
Диригент-постановник – Теодор Кухар
Сценографія та костюми – Юлія Журавкова
Хормейстер-постановник – Людмила Капустіна

Солісти:
Лючія – Ольга Дядів
Едгардо – Сергій Андрощук
Енріко – Степан Возняк
Раймондо – Роман Смоляр
Норман – Олег Тонкошкура
Аліса – Ірина Ушаньова-Рудько
Артуро – Олександр Молодик

Хормейстер – Людмила Капустіна
Академічний симфонічний оркестр Львівської Філармонії

Дизайнер – Юлія Пендрак

Концертмейстери: Луковська Світлана, Лиман Віталій

 

Поділитись


Популярне

22.01.2024 Концерти

VIII Різдвяний благодійний фестиваль коляди та духовної пісні відкрив ансамбль «Високий Замок»

У неділю, 21 січня у храмі Різдва Пресвятої Богородиці Академічний інструме...

05.11.2023 Анонси

Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львівської філармонії вирушив у гастрольне турне Нідер...

Традиційно наприкінці року Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львів...

07.11.2023 Концерти

До 45-річчя творчої діяльності Мар’яна Шуневича

За високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток та п...