Філармонія провела п’ять духовних концертів у храмах міста

02.04.2018
Опис

У Вербну неділю 1 квітня Львівська обласна філармонія провела музичний марафон «Духовні піснеспіви». П’ять локацій та п’ять концертів, оркестри і солісти, духовна класика й  сучасні аранжування – передсвятковий проект зміг зацікавити і поціновувачів класичної музики, й тих, хто тільки знайомиться з нею.

Генеральний директор Львівської обласної філармонії Володимир Сивохіп розповів, що витоки цього проекту – у співпраці оркестру INSO-Львів та камерного хору Gloria. За словами директора філармонії, мав відбутися захід в одному з храмів Львова в рамках відзначення 20-річчя оркестру INSO-Львів, яке триває цілий рік. «Оскільки цей оркестр під керівництвом Іоланти Пришляк та хор Gloria під моїм керівництвом мали багато спільних концертів, то ми вирішили, що Вербну неділю також можна відзначити хорошим заходом, – зазначив Володимир Сивохіп. – Визначилися з твором – «Реквієм» Моцарта, запросили гарних солістів. Згодом прийшла ідея, що в таким святковий день можна провести концерти у різних локаціях. Отож, ми запланували виступити Гарнізонному Храмі Св. Петра і Павла Церкві Різдва Пресвятої Богородиці на Сихові».

За словами директора філармонії, в процесі підготовки ідеєю зацікавилися та захотіли долучитися інші музиканти. Тому 1 квітня відбулося уже не два концерти, а п’ять. Долучилися, зокрема, інструментальний ансамбль «Високий Замок», квартет Академічного симфонічного оркестру та багато солістів. П’ятий концерт запропонувала провести Львівська міська рада разом з диригентом Мироном Юсиповичем.

«У філармонії вже був маратон Баха, раз на рік ми проводимо маратон пам’яті Василя Сліпака. Цього разу відбувся своєрідний духовний маратон. Мені імпонує ця ідея і приємно, що філармонія володіє великим творчим та професійним ресурсом, а люди прагнуть до духовного спілкування у святковий день, – додав Володимир Сивохіп. – Більшість храмів відкриті для співпраці. Ми обирали різні локації, які підходять для концертів та водночас зручні для парафіян. Вхід на всі концерти вільний, а вони розпочиналися одразу після літургії».

Марафон розпочав концерт «Soli Deo Gloria» о 13:30 в Церкві Покрови Пресвятої Богородиці, що на вулиці Личаківській, 175. Керівник інструментального ансамблю «Високий Замок» Андрій Яцків розповів, що колектив презентував у цьому концерті класичну духовну програму. Зокрема, обрали твори Баха, Генделя, Бортнянсього, Березовського – перлини європейської та української духовної музики. З «Високим Замком» виступили і солісти філармонії Ольга Фенюк та Віталія Голубнича.

Андрій Яцків зазначив, що ансамбль давно співпрацює з громадою, яка опікується родинним домом «Покрова». Тому цей виступ – один з багатьох для громади цієї церкви та їхніх підопічних. Раніше вже відбувалися концерти на Різдво.

Наступний захід відбувся о 16 годині в Музеї Пінзеля на площі Митній, 2. Тут солісти виконали традиційний для Великодніх свят твір – «Stabat Mater» Джованні Баттісти Перголезі. Виступив струнний квартет та солісти Ірина Стефанко, Лілія Нікітчук і Олена Мацелюх, яка грала на клавесині або ж чембало.

Також о 16:00 стартує інший захід марафону – у Гарнізонному Храмі Св. Петра і Павла по вулиці Театральній, 11. Тут «Реквієм» Моцарта, останній, незавершений твір австрійського генія виконають камерний хор “Gloria”, Академічний симфонічний оркестр “INSO-Львів” та солісти Тетяна Журавель,  Дарія Князєва, Назар Тацишин і Сергій Магера. Диригуватиме Володимир Сивохіп. Цей концерт прозвучить також на завершення марафону о 20 годину у Церкві Різдва Пресвятої Богородиці на Сихові, за адресою проспект Червоної калини, 70.

А о 19:00 всіх охочих запросили відвідати Храм Всіх Святих українського народу (вул. Симона Петлюри, 32) та послухати літературно-музичну композицію «Хресна дорога». Диригент Мирон Юсипович зазначив, що робить схожі концерти вже вчетверте. «Програма «Хресна дорога» – це дійство, яке відбувається у храмі, – розповів диригент. – Я підібрав музичні фрагменти з найяскравішої світової класики, які поєднав з текстом Страстей, які читає отець у храмі. Але це не лише духовні твори Генделя і Баха, а й музика ХХ століття та українських композиторів. Це виразні фрагменти, які відповідають конкретній строфі, яка звучить. Цю програму вже презентувати в гарнізонному храмі Петра і Павла, біля Домініканського собору, у церкві на Сихові. Цього разу концерт прозвучав у новій локації».

Мирон Юсипович зазначив, що програма має успіх, бо багато людей, які приходять до церкви, на концерти не ходять взагалі, а після таких заходів починають краще розуміти класичну музику та виявляють до неї інтерес. «Я використав фрагменти музики Генделя, Гріга, Шнітке Респігі Бріттена… Тому це не лише святкова акція до Великодня, а й мистецько-художній захід», – додав диригент. Він зазначив, що зазвичай презентує цю програму з «Віртуозами Львова», але 1 квітня у них був великий концерт пам’яті Саулюса Сондецкіса, отож виступав струнний склад симфонічного оркестру філармонії.

Поділитись


Популярне

22.01.2024 Концерти

VIII Різдвяний благодійний фестиваль коляди та духовної пісні відкрив ансамбль «Високий Замок»

У неділю, 21 січня у храмі Різдва Пресвятої Богородиці Академічний інструме...

05.11.2023 Анонси

Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львівської філармонії вирушив у гастрольне турне Нідер...

Традиційно наприкінці року Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львів...

07.11.2023 Концерти

До 45-річчя творчої діяльності Мар’яна Шуневича

За високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток та п...