ІV. МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ЛІТНЬОЇ ПОРИ

« Pizzicato e Cantabile »

27.06.2019
Опис

Навіть упродовж спекотного львівського літа мистецьке життя міста не згортає своїх обертів. Цьогоріч, вже вчетверте у стінах Львівської національної філармонії, відбудеться міжнародний фестиваль літньої пори «Pizzicato e Cantabile»! Його засновником та директором незмінно є провідна українська органістка Олена Мацелюх.

Така цікава назва з італійської дослівно перекладається як «щипати і співати». Саме такі два прийоми звукоутворення присутні на всіх етапах еволюції людства. Символами театрального та музичного мистецтва у Стародавній Греції став сліпучий духовий інструмент авлос і струнно-щипкова кіфара, на яких грали боги Діоніс та Аполлон. Біблійний цар Давид розспівував Псалми у супроводі свого псалтеріума. Пощипуючи струни ліри акомпонував собі до співу Орфей. Епічні жанри в різних народів Землі виникали від поєднання співу з грою на різних щипкових інструментах. У супроводі кобзи-бандури творили думний епос українські кобзарі. Тепер спів під гітару – найпоширеніший прояв музичної активності людей в усіх куточках нашої планети.

Слухачів очікують 10 цікавих подій, що триватимуть впродовж 14 липня – 11 серпня 2019 року. Фестиваль об’єднає музикантів із п’яти країн: США, Хорватії, Чехії, Франції та України. У їх виконанні звучатимуть всесвітньовідомі шедеври А. Вівальді, Й.С. Баха, Ф. Ліста, К. Дебюссі, Ф. Шуберта, С. Рахманінова та ще багатьох інших. Твори вищевказаних композиторів звучатимуть в оригінальних аранжуваннях та інтерпретаціях.

Окрім цього, гості фестивалю також презентуватимуть музику своїх рідних країн. Зокрема, у програмі «De la France avec amour», батько і син, П’єр Зеворт та Авґустін Зеворт виконають композиції французьких майстрів. 21 липня органіст Едмунд Андлер-Борічь також познайомить гостей події із творами для цього інструменту хорватських митців. 28 липня чеські музиканти виконають камерну вокальну музику Леоша Яначека та Антоніна Дворжака, а 6 серпня Петр Плани інтерпретуватиме чеську органну музику.

Багатогранний репертуар концертів поєднає фортепіанне, органне, духове, вокальне, клавесинне, струнне та навіть поетичне і зображальне мистецтво. Тож кожен зможе знайти собі подію до душі, та в повній мірі насолодитися цікавими зразками у неповторних виконаннях!

Поділитись


Популярне

22.01.2024 Концерти

VIII Різдвяний благодійний фестиваль коляди та духовної пісні відкрив ансамбль «Високий Замок»

У неділю, 21 січня у храмі Різдва Пресвятої Богородиці Академічний інструме...

05.11.2023 Анонси

Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львівської філармонії вирушив у гастрольне турне Нідер...

Традиційно наприкінці року Академічний симфонічний оркестр INSO-Львів Львів...

07.11.2023 Концерти

До 45-річчя творчої діяльності Мар’яна Шуневича

За високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток та п...